Начало НОВИНИ Семейният бизнес на Доналд Тръмп е осъден за данъчни измами в Ню...

Семейният бизнес на Доналд Тръмп е осъден за данъчни измами в Ню Йорк

0

Семейният бизнес на Доналд Тръмп беше признат за виновен в измама и укриване на данъци от съдебни заседатели в Ню Йорк във вторник, 6 декември. Това е тежък удар за бившия президент, който се стреми да се върне в Белия дом.

След месец изслушвания съдебните заседатели признаха Trump Corporation и Trump Payroll Corporation за „виновни по всички обвинения“, каза окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг в своя акаунт в Twitter.

„Това е случай на алчност и измама. В Манхатън нито един бизнес не е над закона“, каза Браг в изявление, отбелязвайки, че това е първият път, когато бизнес, собственост на Тръмп, е осъден за престъпление.

Въпреки че окончателната присъда няма да бъде известна до 13 януари 2023 г., компанията е изправена пред глоба до около 1,5 милиона долара, което няма да окаже голямо влияние върху финансите на милиардера. Присъдата обаче може да нанесе сериозен удар върху репутацията му в опита му да се върне в Белия дом през 2024 г.

Журито признава, че организацията на Тръмп (в момента управлявана от двама от неговите синове, Доналд младши и Ерик Тръмп) е плащала финансово на висши ръководители между 2005 и 2021 г.

Бившият финансов директор на компанията и близък до Доналд Тръмп, Алън Уайселберг, се призна за виновен по обвинения в измама и укриване на данъци за 1,76 милиона долара неотчетени приходи между 2005 г. и 2021 г. и свързва директно насочване към организацията на Тръмп с „широк спектър от престъпни дейности.“

75-годишният Вайселберг, който работи за Тръмп от 1973 г., беше един от ключовите свидетели в процеса. В него той признава схемата, създадена от компанията за получаване на недекларирани облаги, като узуфрукт на луксозен апартамент в елегантен жилищен квартал в Манхатън, луксозни автомобили за него и съпругата му, такси за обучение в частно училище за внуците му, плащане на мебели или пари в брой за почивка.

Съгласно споразумението за признаване на вината, Вайселберг се съгласи да плати близо 2 милиона долара глоби и да излежи 5-месечна присъда (в сравнение с 15 години без сделка) в замяна на показанията си на процеса, който започна на 24 октомври.

„В продължение на 13 години Trump Corporation и Trump Payroll Corporation поддържаха схема, която възнаграждаваше висшите ръководители с щедри бонуси и обезщетения, като същевременно умишлено криеше предимствата от данъчните власти, за да избегне плащането на данъци“, каза Браг.

Днешната присъда „държа тези компании на Тръмп отговорни за дългия им престъпен заговор, както и финансовия директор Алън Уайселберг, който се призна за виновен, даде показания в процеса и сега ще бъде осъден на затвор“, каза прокурорът. Това е изявление.

В изявление Тръмп нарече решението „най-големият политически лов на вещици в историята на страната“, твърдейки, че случаят засяга само Алън Уайселбърг, а не компанията. Семейството Тръмп, казва той, „не знаеше нищо“.

Лично 76-годишният Доналд Тръмп не е обвиняем по това дело, но той е обект, заедно с три от най-големите си деца, на друго гражданско разследване, започнато от нюйоркския прокурор, демократът Летисия Джеймс, която ги обвинява в лъжа. на хазната, на кредитори и застрахователи в схема, която променя стойността на техните имоти, за да се обогатят.

Този процес е едно от многото наказателни и граждански дела, пред които е изправен Тръмп, който е призован да свидетелства от комисията на Конгреса, разследваща нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

В друг случай той е изправен пред обвинения от Министерството на правосъдието за възможно възпрепятстване на правосъдието и укриване на поверителни документи, взети от Белия дом.

Предишна статияДва влака се сблъскаха на гара в Барселона и оставиха поне 155 ранени
Следваща статияПутин: Ядреният риск нараства, но ние не сме луди

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук