Начало НОВИНИ Съветът на ЕС днес ще гласува дали България да стане част от...

Съветът на ЕС днес ще гласува дали България да стане част от Шенген

0
Съветът на ЕС ще гласува днес дали България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген на заседанието си в Брюксел. По всяка вероятност Нидерландия и Австрия ще се противопоставят на приемането на страната ни.

Вотът за България и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвидено гласуването за Хърватия, която се очаква да получи зелена светлина за присъединяването си към пространството за свободно движение.

В петък холандското правителство реши, че ще даде зелена светлина на Хърватия и Румъния, но ще каже „не“ на България.  По-късно премиерът Марк Рюте заяви, че не казва „не, а „не“ сега. Той поясни, че настоява за въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка и нова оценка по него, както и на шенгенския механизъм за оценка и наблюдение.

По-късно австрийският канцлер Карл Нехамер също каза, че ще гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген и се мотивира с това, че те се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си. България ще бъде представена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Снощи австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди решението на страната си да остави България и Румъния извън Шенгенското пространство.

На пресконференция с лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена Нехамер препоръча решението да бъде взето през есента на следващата година. Вебер изрази  разбиране към австрийските искания за укрепване на външните граници, но отново застъпи позицията си против налагане на вето.

Предишна статияЛорер отговори на Радев: Не му приляга, той трябва да ни обединява
Следваща статияДепутатите ще обсъждат минимална заплата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук