Начало БЪЛГАРИЯ БСП скочиха срещу вкярването на оръжията за Украйна като първа точка

БСП скочиха срещу вкярването на оръжията за Украйна като първа точка

0

С грандиозен скандал започна работа парламента днес. И всичко започна след като председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ предложи проекта за решение за помощ за Украйна да стане точка първа от дневния ред на депутатите днес.

Като втора точка пък е ратифициране на споразумение между нашето МО и МО на Украйна за въоръжение, техника и боеприпаси.

Двете точки ще се гледат на закрито заседание, след като само 46 депутати от БСП и „Възраждане“ гласуваха против, а повече от 150 я подкрепиха.

„Кое е спешността да вкарате в пленарна зала именно даване на оръжие на Украйна, това ли е най-важния въпрос св момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка? Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не като народно събрание“, ядоса се зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов.

И посочи, че за Шенген имаме огромен проблем, през това време се вкарват закони за увеличаване на МРЗ.

Дори 24 часа не може да работите за страната си, а изпълнявате определени поръчки. Тази спешност не е необходима, да го направим другата седмица, да се разгледа на закрито заседание. Не и силово днес да използвате правилника. Моля ви, колеги, нека това да се кара по нормален ред, не оръжието е най-важно за страната ни“, настоя депутатът.

Същата теза защити съпартиецът му Георги Свиленски. Започвате деня с ботуши няма смисъл да наритвате НС от сутринта, без да дадете възможност да се обсъди дневния ред, ядоса се той, че решението влиза в зала без да е минало през председателския съвет.

„Лъсна лицето на коалицията на войната“, отсече Свиленски.
След което поиска 30 мин почивка, но Желязков заяви, че са в режим на гласуване, а депутати от БСП наскачаха през трибуната на НС.

Свиленски предложи Законът за училищното и предучилищното образование, който е по-важен от военната помощ да стане точка първа. А Желязков му посочи, че тази точка я няма в дневния ред, на което Свиленски посочи, че е шеста в този на седмичната програма. Предложението не мина.

Иван Ченчев от БСП също предложи разместване на точките, но и то не срещна подкрепа от депутатите. Тъй като има десетки по-важни точки в дневния ред, аз искам да предложа т. 9 да стане точка номер едно – Закона за водите на „Възраждане“, направи поредно предложение за разместване Георги Гьоков.

Помощта за Украйна мина като първа точка с гласуване, а Иван Иванов от БСП призова депутатите да се осъзнаят.

„Това е абсурд, вкарвате точка против правилата и против правилника, в момент, в който ни е отказано да сме част от Шенген. И искате да ни вкарате във военен конфликт.

Прилича на 13 декември 1944 г. Моля, по време на почивката размислете и оттеглете точката. Не може така лековато да се отнасяте с най-важното нещо. Става живот за живот и смърт, за война“, продължи с възмущението си Борислав Гуцанов.

Половината депутати на „Възраждане“ напуснаха пленарната зала и в нея останаха само 9 техни представители.

Предишна статияСпират Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за ремонт
Следваща статияНидерландия: България има проблем с правата на човека и борбата с корупцията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук