Начало БЪЛГАРИЯ Зарков: Крачката към Шенген може да бъде завършена догодина

Зарков: Крачката към Шенген може да бъде завършена догодина

0

„Позицията на Нидерландия за България в Шенген няма нищо общо с върховенството на закона у нас. Те търсеха аргумент, с който да наложат вето по вътрешнополитически техни причини. Нидерландия наложи повече от вето. Страната поде кампания за сваляне на въпроса от дневния ред. Истината е, че Нидерландия е в изолация в Европейския съюз по този въпрос, не ние. Имаме основание да мислим, че догодина крачката към Шенген ще бъде завършена… По-голям шанс ще имаме, ако продължим да отстояваме позицията си заедно с Румъния“.

Това коментира пред БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

И посочи, че част от стратегията на Нидерландия е била да постави въпроса за разделянето на България и Румъния:

„Това юридически не е възможно, тъй като Европейският съюз и Съветът бяха подготвили общо решение за България и Румъния, което беше консултирано с Европейския парламент. За да се случи, трябва време. Политически не е възможно, тъй като никой, освен Нидерландия, не застъпваше тази позиция. Технически е невъзможно заради това, което представлява българо-румънската граница“.

Зарков подчерта, че служебното правителство е върнало темата „Шенген“ в дневния ред на страната.

„Това беше ясна заявка на България за продължаващата и все по-дълбока интеграция в Европейския съюз. България не е в позиция на обясняващ се, а на страна, изпълнила изисквания и предявила заявка за изпълнение на правата си“.

Крум Зарков е категоричен, че няма никакво основание да се твърди, че служебното правителство връща модела „Борисов“ на власт или се държи като бухалка.

Според него този Изборен кодекс не бива да влиза в сила, „защото е вреден, тъй като не само връща хартиената бюлетина, а подлага под съмнение целия изборен процес“.

Предишна статияЕвродепутатът П. Витанов: Лицемерие! Повечето от българския парламент не искаха Шенген
Следваща статияCOVID-19 се „разпространява бързо“ в Китай след облекчаване на мерките, предупреждава експерт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук