Начало НОВИНИ COVID-19 се „разпространява бързо“ в Китай след облекчаване на мерките, предупреждава експерт

COVID-19 се „разпространява бързо“ в Китай след облекчаване на мерките, предупреждава експерт

0

Инфекциите с COVID-19 се „разпространяват бързо“ в Китай, предупреди известен епидемиолог, правителствен съветник, тази неделя, 11 декември, след решението на Пекин да се откаже от политиката си за „нулев ковид“.

Китайските здравни власти обявиха миналата сряда общо облекчаване на антиковид ограниченията след историческите демонстрации срещу мерките, а също и като стратегия за рестартиране на втората световна икономика.

С отпадането на системните и мащабни PCR тестове и възможността за домашна изолация при леки и безсимптомни случаи страната регистрира максимален брой заразени.

„В момента епидемията в Китай (…) се разпространява бързо и при тези обстоятелства, каквато и да е силата на превенцията или контрола, ще бъде трудно да се прекъсне напълно веригата на предаване“ на вируса, предупреди Zhong Nanshan, един на основните здравни експерти, които са съветвали правителството от началото на пандемията, в интервю за държавните медии, публикувано в неделя.

„Настоящите подварианти на омикрон (…) са много заразни“, добави той. „Един човек може да го предаде на 22 души“, каза той.

Страната е изправена пред вълна от инфекции, за които е зле подготвена, като милиони възрастни хора все още не са напълно ваксинирани, а болниците не могат да поемат толкова много пациенти.

В неделя в Пекин се извиха дълги опашки пред аптеките за зареждане с лекарства против температура и антигенни тестове.

„Страх ме е да изляза“, каза Лиу Ченг, майка на две деца, която живее в центъра на китайската столица. „Много“ от неговите приятели имат симптоми или са дали положителен тест.

Предишна статияЗарков: Крачката към Шенген може да бъде завършена догодина
Следваща статияКак Германия успя да стане независима от руската енергия за рекордно кратко време?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук