Начало НОВИНИ Иран екзекутира публично втори затворник, осъден на смърт за участие в протести

Иран екзекутира публично втори затворник, осъден на смърт за участие в протести

0

Иран екзекутира публично в понеделник втори осъден за участието му в протестите, които разтърсиха страната от септември и въпреки международното възмущение за прилагането на смъртно наказание на участниците в демонстрациите.

Маджидреза Рахнавард беше осъден на смърт от съд в град Машхад за убийството на двама членове на силите за сигурност. Той е бил обесен публично, а не в затвора, съобщи съдебната информационна агенция Mizan Online.

Това е втората екзекуция, свързана с протест, след обесването в четвъртък на Мохсен Шекари, 23-годишен, осъден за нападение и раняване на паравоенен.

Mizan Online също публикува кадри от екзекуцията на Rahnavard, вероятно направени преди зазоряване, показващи мъж с ръце, вързани на гърба, висящ на въже, прикрепено към кран.

„Публичната екзекуция на млад протестиращ, 23 дни след арестуването му, е поредното сериозно престъпление, извършено от управляващите на Ислямската република, и значителна ескалация на нивото на насилие срещу протестиращите“, каза Махмуд Амири-Могадам пред AFP. , директор на неправителствената организация Iran Human Rights (IHR), базирана в Норвегия.

„Маджидреза Рахнавард беше осъден на смърт въз основа на принудително признание, след крайно несправедлив процес и показен процес“, се добавя в него.

Екзекуцията в понеделник е първата публична в контекста на протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини, 22-годишно момиче от ирански кюрд, което беше задържано от моралната полиция за нарушаване на стриктния дрескод на миналия 16 септември.

От създаването си през 1979 г. Ислямска република Иран беше разтърсена от няколко вълни на протест, но тази криза е безпрецедентна по своята продължителност, поради факта, че се случва в няколко провинции, включва различни етнически групи и социални класи и включва директни призиви за край на режима.

Иранското правосъдие съобщи, че досега е произнесло 11 смъртни присъди във връзка с протестите, описани от властите като „бунтове“. Но активисти казват, че дузина други хора са изправени пред обвинения, че носят смъртно наказание.

„Няма справедлив процес. показни изпитания. Ето как те искат да спрат протестите в цялата страна“, каза Омид Мемариан, ирански анализатор в Democracy for the Arab World Now (DAWIN).

Рахнавард беше задържан на 19 ноември, докато се опитваше да избяга от страната, според Мизан. По непотвърдени данни той би бил на 23 години. Според информация, публикувана преди екзекуцията му, Рахнавард е бил млад фитнес ентусиаст и аматьор по борба.

Онлайн изданието 1500tasvir заяви, че семейството не е било информирано за екзекуцията, докато не е била изпълнена. В мрежата бяха публикувани кадри от последна среща с майка му, която си тръгна, без да знае, че ще бъде обесен.

Множество неправителствени организации предупредиха в неделя, че няколко ирански осъдени на смърт затворници може да бъдат незабавно екзекутирани, включително Махан Садрат и Саханд Нурмохамадзаде.

Предишна статияРумен Гечев: Ако кабинетът „Габровски“ бъде избран с игри на кворума, няма да просъществува дълго
Следваща статияКои са „ловците на педофили“, които организират патрулни служби и арести в Европа?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук