Начало НОВИНИ Корупционен скандал в ЕС: Претърсени офиси на Европейския парламент

Корупционен скандал в ЕС: Претърсени офиси на Европейския парламент

0

Белгийски следователи претърсиха офиси на Европейския парламент в Брюксел в понеделник в разследване на предполагаеми подкупи от домакина на Световното първенство Катар.

Това беше 20-ият обиск, извършен от петък и председателят на парламента Роберта Мецола предупреди евродепутатите, че „демокрацията е атакувана“.

Белгийската полиция повдигна обвинения на четирима души, сред които заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли, гръцки евродепутат.

Катар отрече каквото и да е нарушение, а адвокатът на Кайли твърди, че тя е невинна.

„Тя заявява, че е невинна и че няма нищо общо с подкупи от Катар“, каза Михалис Димитракопулос пред гръцката телевизия във вторник.

Белгийските прокурори съобщиха, че пари в брой на стойност около 600 000 евро (632 000 долара; 515 000 британски лири) са открити в дома на един заподозрян, 150 000 евро в апартамента на евродепутат и няколкостотин хиляди евро в куфар в хотелска стая в Брюксел. Отнети са също компютри и мобилни телефони.

Запитан дали са открити пари в апартамента на Кайли, нейният адвокат каза: „Нямам представа дали са намерени пари или колко са намерени“.

Обиски са извършени както в Брюксел, така и в Италия. От петък ИТ ресурсите на 10 служители на парламента са „замразени“, за да се предотврати изчезването на данни, необходими за разследването.

Четирима заподозрени, арестувани от белгийската полиция, са обвинени в „участие в престъпна организация, пране на пари и корупция“, се казва в изявление на прокурорите в неделя. В сряда те ще се изправят пред досъдебното производство.

Кайли – евродепутат от осем години – беше отстранена от задълженията си като един от 14-те вицепрезиденти от председателя на парламента Мецола. Във вторник в Европейския парламент в Страсбург ще се проведе гласуване за нейното отнемане на ролите преди спешен дебат по скандала

Тя също беше отстранена от групата на социалистите и демократите в парламента и изключена от гръцката лявоцентристка партия Пасок.

Ева Кайли беше арестувана в събота и според съобщенията активите й са замразени
Гръцките власти са замразили активи, принадлежащи на Кайли, нейния съпруг и най-близките членове на семейството.

Замразени са и дейностите на компания за имоти, създадена преди около две седмици от евродепутата и нейния съпруг в Атина.

Шестима души бяха задържани в петък като част от разследването на обвиненията, че Катар е подкупвал служители на ЕС, за да спечели влияние. По-късно двама бяха освободени.

Няма публично посочени заподозрени, но се смята, че Кайли е сред обвинените.

Тримата други обвиняеми са италиански граждани, а нейният партньор Франческо Джорджи, който е парламентарен сътрудник, е сред обвинените.

Сред заподозрените е бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери, който сега ръководи правозащитната група Fight Impunity, твърдят източници. Съобщава се, че съпругата и дъщеря му също са арестувани.

Друг заподозрян е Лука Висентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, според източници.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че обвиненията са „много сериозни“ и призова за създаването на нов етичен орган, който да наблюдава блока.

Мецола обеща пред евродепутатите, че целостта на парламента ще бъде възстановена.

„Европейската демокрация е атакувана и нашите свободни и демократични общества са атакувани“, каза тя.

Пазачи и евродепутати заявиха, че разследването за подкуп може да представлява един от най-големите корупционни скандали в историята на парламента.

Прокурорите казаха, че подозират, че държава от Персийския залив е влияела върху икономическите и политическите решения на парламента в продължение на няколко месеца, особено чрез набелязване на помощници.

Местните медии нарекоха държавата Катар, въпреки че правителството на Катар заяви, че всички твърдения за неправомерно поведение са „сериозно дезинформирани“.

Отговорностите на г-жа Kaili като вицепрезидент включват Близкия изток. Тя е била защитник на Катар в миналото.

Европейският парламент е единствената пряко избрана институция в ЕС. Около 705 членове на парламента, избрани от гласоподаватели в 27-те нации, които съставляват ЕС, се срещат, за да разгледат внимателно предложения закон и да гласуват европейското законодателство.

Членовете на ЕП обикновено се ползват с имунитет срещу наказателно преследване, но не и в случаите, когато „член е намерен в акта на извършване на нарушение“, казва парламентът.

Предишна статияОтложиха гласуването за удължаване на държавния бюджет
Следваща статияКатастрофа с две жертви и тежко пострадал е станала на главен път Пловдив-Хасково

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук