Начало БЪЛГАРИЯ Иво Христов към ЕП: Да не убиваме вярата в Европа, която българските...

Иво Христов към ЕП: Да не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си

0
„Петър Бъчваров, Йордан Илиев, Атанас Градев – това са имената на трима български полицаи, убити в последните месеци. Трима европейци, които заедно с колегите си охраняваха спокойствието на българи, австрийци, холандци, на гражданите на целия Съюз. Правят го ефикасно, както констатират всички инспекции. Призна го Европейският парламент. Призна го и Комисията.“

Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание, в рамките на което бе обсъдено решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да отхвърли с 25 гласа „за“ и 2 „против“ предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген.

По думите на Христов, решението на Австрия и Нидерландия да затворят вратите на Шенген за България и Румъния не е мотивирано от загриженост за върховенството на закона.

„То е безочливо пренебрежение към волята на Европейския парламент. Това решение пренебрегва констатациите на мониторинга и изпълнените критерии. То е пример за това как националният егоизъм и електоралните сметки убиват духа и буквата на европейската конструкция“, каза още Иво Христов.

В пленарна зала българският евродепутат изрази мнение, че в опит да угодят на националистите в своите страни, някои европейски лидери правят подарък на еврофобите в България и Румъния, третирайки ги като неканени гости на прага на Шенген.

„Уважаеми колеги, нека не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си“, призова Христов.

Предишна статияПП: Кабинетът „Габровски“ ще крепи статуквото до местните избори
Следваща статияРусия заплаши Украйна и САЩ заради системите „Пейтриът“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук