Начало БЪЛГАРИЯ ПП: Кабинетът „Габровски“ ще крепи статуквото до местните избори

ПП: Кабинетът „Габровски“ ще крепи статуквото до местните избори

0

Народното събрание обсъжда предложения от ГЕРБ-СДС кандидат за министър-председател Николай Габровски и неговия проект за правителство. В понеделник той предложи състав на кабинета, който направи впечатление с фигури от правителствата на Пламен Орешарски и Бойко Борисов.

Кандидатът за премиер Николай Габровски представи пред президента Румен Радев проекта си за правителство. Габровски, номиниран от ГЕРБ-СДС, описа избраниците си като „много добре познати в

Дотук е ясно, че претендентът ще получи категоричната подкрепа единствено на формацията, която го номинира. Евентуално и на ДПС, след като вчера лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви условно, че „по-скоро“ ще одобрят проектокабинета. ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати, а ДПС – с 36, което определено е крайно недостатъчно, за да успее Габровски.

Пред депутатите кандидат-премиерът представи като свои приоритети целите, записани в програмната декларация, която герберите разпространиха от негово име преди няколко дни. Тук влизат: разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., съдържащ пакет от антикризисни мерки; постигане на политически и обществен консенсус за конституционни и законодателни промени в областта на правосъдието и борбата с корупцията; възобновяване на усилията за приемане на България в Шенгенското пространство; подготовка за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 г.; постигане на енергийна независимост; ускорена модернизация на въоръжените сили.

Скоро след като Николай Габровски обяви състава на проектокабинета си, от БСП потвърдиха, че няма да го подкрепят. „Не ни интересуват имената в предложения кабинет, защото зад него прозира моделът на

„България не е просто на кръстопът, а пред пропаст … Моето желание бе да се откъснем от тяснопартийното и конфронтацията, и да се премине към тясноекспертното и професионалното … България има нужда от работещо правителство и работещ парламент. Това е най-сигурната антикризисна мярка“, заяви Габровски пред народните представители. И ги предупреди, че ако пропуснат шанса за това, който имат сега, ще оставят страната „в ръцете на случайността и задкулисните договорки“. Кандидат-премиерът разказа пред пленарната зала и известната притча за цар Соломон, който разрешил спора между две майки за едно дете, макар и да не се разбра какво точно отношение има към политическата криза. „Нека любовта към България днес надделее“, обърна се Габровски към депутатите.

На трибуната го последва Десислава Атанасова – водачът на герберските депутати. Тя похвали проектокабинета като „послание за необходимост от компетентно управление“, което „не отваря нови рани в обществената тъкан, а ще се опита да лекува старите“. „Днес ще подкрепим истински, а не въображаем А отбор на България“, декларира Атанасова.

„Виждаме как за пореден път, когато очаква тежък мач, г-н Борисов отказва да излезе на терена“, констатира в отговор Андрей Гюров, който води депутатите на ПП. Този отказ, според Гюров, означава, че няма кой да носи политическа отговорност за проектокабинета. Той припомни печалната история на т.нар. експертни правителства – като кабинетът „Беров“, запомнен с възхода на криминалните групировки и безразборното раздаване на банкови лицензи, и кабинетът „Орешарски“, останал с фалита на КТБ и избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той прогнозира, че местните избори през 2023 г. са голямата задача на правителството на Габровски, за да може „статуквото да запази своите феодални владения“.

Припомняме кои са кандидатите за министри в новото правителство:

 • Министър-председател – проф. Николай Габровски;
 • Заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз – Малина Крумова;
 • Заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието – Миглена Тачева;
 • Заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите – д-р инж. Меглена Плугчиева ;
 • Министър на финансите – Маринела Петрова;
 • Министър на вътрешните работи – д-р Благородна Макева;
 • Министър на отбраната – Атанас Запрянов;
 • Министър на външните работи – Драгомир Заков;
 • Министър на икономиката и индустрията – Мартин Дановски; 
 • Министър на регионалното развитие и благоустройството – Добромир Симидчиев;
 • Министър на транспорта и съобщенията – Прошко Прошков;
 • Министър на труда и социалната политика – д-р Събина Събева;
 • Министър на здравеопазването – д-р Благомир Здравков;
 • Министър на образованието и науката – проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.;
 • Министър на културата – Ириней Константинов;
 • Министър на земеделието, храните и горите – Васил Грудев;
 • Министър на иновациите и растежа – Милена Стойчева;
 • Министър на електронното управление – Красимир Симонски;
 • Министър на енергетиката – Николай Павлов;
 • Министър на туризма – д-р Мартин Захариев;
 • Министър на младежта и спорта – инж. Борил Кръстев.

 

Източник: СЕГА

Предишна статияКирил Петков: Този кабинет няма да мине
Следваща статияИво Христов към ЕП: Да не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук