Начало БЪЛГАРИЯ Ивайло Мирчев: Няма да влезем в Еврозоната на 1 януари 2024 г.,...

Ивайло Мирчев: Няма да влезем в Еврозоната на 1 януари 2024 г., ако отидем на избори през март

0

Ако има нови предсрочни избори през март, България ще загуби окончателно възможността да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024.

Това заяви пред БНТ Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Причината – няма да има физическо време да се приемат всички необходими законопроекти за приемането на единната европейска валута.

Според Ивайло Мирчев основната разлика между номинациите на проф. Николай Габровски и акад. Николай Денков за премиер е политическата отговорност.

„Претенцията за чисто експертно правителство без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас. Това си пролича на срещата при г-н Габровски, където той каза: „Аз съм вашият гарант да мине съдебната реформа, промените с главния прокурор, контролът“, което значи, че той не е разбрал същността на проблема. Не може премиерът да е гарант. Гарант е този, който носи политическата отговорност, който в случая се казваше Бойко Борисов при цялото ми уважение към Габровски. Случаят на Денков не е такъв – там има ясна политическа отговорност, той е част от политическото ръководство на „Продължаваме промяната“, каза Мирчев.

„Демократична България“ и ГЕРБ продължават да имат различия по темата за съдебната реформа и антикорупционното законодателства, посочи народният представител.

„Протегнатата ръка на ГЕРБ (за съдебната реформа) е плод на колективна халюцинация – чуваме я по медиите, но не я виждаме. Когато трябва да гласуваме антикорупционно законодателство, не ги виждаме. Механизмът за контрол на главния прокурор мина през всички европейски организации, значи Европа каза „да“, но на това Народно събрание му е много трудно да го гласува“, изтъкна той.

Според Мирчев именно проблемите с върховенството на закона са причината да останем извън Шенген.

„Три страни трябваше да влязат в Шенген – Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва – Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои, може би, по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма нито един осъден министър. И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой тук прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е! Кой е този, който го прави това – това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява работата си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България“, заяви представителят на „Демократична България“.

Предишна статияРуски дипломат: Кремъл няма да използва биологични оръжия във войната в Украйна
Следваща статияЗаконопроект прави трудовата книжка изцяло електронна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук