Начало НОВИНИ ВиК-Дупница е на практика във фалит, трета година не може да влезе...

ВиК-Дупница е на практика във фалит, трета година не може да влезе в „Кюстендилска вода“

0

ВиК-Дупница е на практика във фалит, трета година не може да влезе в „Кюстендилска вода“

Трета година ВиК-Дупница не може да влезе в регионалния оператор „Кюстендилска вода“, за което Общинският съвет има решение от юни 2020 год. Същевременно и не може да излезе от регионалната водна асоциация, за което също има последващо решение на местния минипарламент.

В резултат дружеството, което обслужва града и 16-те села на общината,  е в практически фалит с натрупани вече 2 мил. задължения.

Влизането в „Кюстендилска вода“ за ВиК-Дупница се отложи за пореден път, това трябваше да се реши на заседание на регионалния воден оператор на 20 декември. Заседание обаче няма да има, защото бизнес планът на „Кюстендилска вода“ не е приет от КЕВР. Заради честата смяна на правителствата и по други причини административно дружеството е извън управлението и обхвата на „Кюстендилска вода“.

Същевременно в Дупница напрежението нараства заради вече изготвения нов закон за ВиК сектора, който предвижда задължително окрупняване на ВиК дружествата по региони, в града готвят и протести. Финансовото състояние на ВиК-Дупница е катастрофално, сметките му са запорирани. Цената на водата не е променяна от повече от 10 години – тя е 1,37 лева за куб. метър.

Дружеството трудно ще осигури заплатите на около 90-те служители и екипите по поддръжката и текущите ремонти за Коледа.

На път сме не само да загубим дружеството ВиК, а и самата услуга ВиК, алармират в декларация част от съветниците в Дупница

Предишна статияАтанас Пеканов: Oще пари по Плана няма да има, докато не изпълним 66 мерки
Следваща статияИгнажден е!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук