Начало НОВИНИ Италия забранява използването на мобилни телефони в клас поради „липса на уважение...

Италия забранява използването на мобилни телефони в клас поради „липса на уважение към учителите“

0

Италианският министър на образованието Джузепе Валдитара изпрати днес, 20 декември, циркулярно писмо до всички училища и институти за забрана на използването на мобилни телефони по време на часовете, тъй като това е „елемент на разсейване за себе си и за другите и липса на уважение към учителите.”

Използването на мобилни телефони и други електронни устройства „може да бъде разрешено, очевидно, с разрешението на учителя и при спазване на училищните разпоредби за образователни, приобщаващи и обучителни цели“, се посочва в министерската бележка.

„Ние не въвеждаме дисциплинарни наказания, а говорим за чувство за отговорност. Ние също приканваме образователните центрове да осигурят съответствие с настоящите разпоредби и да насърчават, където е подходящо, по-строги регулаторни подкрепления и пактове за съвместна отговорност в образованието, за да се предотврати ефективно злоупотребата с тези устройства“, обяснява той.

Министерският циркуляр включва доклад на парламентарна комисия относно рисковете за здравето на децата, които злоупотребяват с мобилни телефони.

В скорошно интервю Валдитара беше заявил следното: „Не казвам, че не можете да влезете в час с мобилния си телефон, но можете да го оставите на входа или във всеки случай извън урока. Той ходи на училище, за да учи, а не да бъбри.

Досега решението на директора беше да дава съгласие за използване на телефони в клас.

Заслужава да се отбележи, че нормата не посочва дали мобилните телефони ще трябва да бъдат реквизирани от учителите, преди да влязат в класната стая, или ще бъде достатъчно да бъдат оставени в раниците.

Предишна статияТръгнаха разпити по делото Семерджиев
Следваща статияНинова: БСП предложиха 50% от средната работна заплатата да бъде ставката за минималната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук