Начало НОВИНИ САЩ наложи санкции на висши служители на Иран за потушаване на масови...

САЩ наложи санкции на висши служители на Иран за потушаване на масови протести

0

В сряда Съединените щати санкционираха главния прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери и четирима други високопоставени ирански служители за нарушения на правата на човека при потушаването на протестите, които разтърсиха страната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви тези санкции в изявление, в което казва, че иранското правителство е използвало „репресивни“ и „безпощадни“ мерки срещу „мирните протестиращи“, които протестират след смъртта на младия Маша Амини през септември.

Според бележката, изпратена от Министерството на финансите, САЩ са санкционирали главния прокурор за това, че е „отговорен или съучастник“ в „поръчване, контролиране или ръководене“ на нарушения на човешките права срещу ирански граждани от юни 2009 г., независимо дали са произведени в Иран или не.

Освен главния прокурор, санкционирани са висшите служители на Иранската революционна гвардия Мослем Моейн, Хасан Хасанзаде, Сейед Садег Хосейни и Хосейн Маруфи; в допълнение към компанията Imen Sanat Zaman Fara, производител на материали, използвани от правоприлагащите органи.

В резултат на днешното действие всички санкционирани имоти и активи в САЩ са блокирани и на американците е забранено да извършват сделки с тях.

Иран преживява вълна от протести заради смъртта на Маша Амини, младата жена, която почина в полицейски арест, след като беше арестувана за неправилно носене на ислямска забрадка. Техеран отговори на демонстрациите с произволни арести, процеси и дори екзекуции на участниците.

Предишна статия„Нашите нации са съюзници в тази битка“: Президентът Зеленски към Конгреса на САЩ
Следваща статияПарламентът: Отпускът по майчинство вече ще може да се ползва и от баба или дядо

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук