Начало БЪЛГАРИЯ Мирчев със смразяваща прогноза: Може да имаме невиждан от 1996 г. бюджетен...

Мирчев със смразяваща прогноза: Може да имаме невиждан от 1996 г. бюджетен дефицит

0
При едно лошо развитие на икономиката за следващата година може да отидем до абсолютно невиждан от 1996 г. бюджетен дефицит. Преведено – това означава, че България трябва да изтегли огромни заеми, по които само лихвите ще бъдат милиарди годишно. Това заяви депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев.

„Когато тази година имате вече 8-9% дефицит, не може следващата да кажете, че ще правим балансиран бюджет. Не става, чисто икономически. Може, в най-добрия случай, да отидем на 5-6% дефицит. Само че тогава вече влизаме в истинска дългова спирала, защото не можем да спрем да теглим заеми”, поясни той пред Нова телевизия.

Границата е 3% бюджетен дефицит. Ние вече сме се съгласили да отидем на 7, а БСП ни предлага да отидем на 9-10%. Няма държава в Европа с такъв бюджетен дефицит. Това предупреди Ивайло Мирчев.

Ако се приемат предложенията на БСП, това ще ни вкара в дългова спирала, предупреди Мирчев. За дългове спирала така или иначе сме на ръба с гласуванията на диференцирана ДДС ставка при неблагоприятно развитие на икономиката. „Само с предложението на правителството ние сме на 6.6 дефицит, а с диференцираното ДДС, напр. за ресторантьорите, отиваме на 7.6 дефицит“, посочи Мирчев и допълни, че ако всичко, което предлага БСП бъде прието, страната в следващите няколко години ще трябва да изтегли заеми на стойност теглените во последните 20 години.

Депутатът не може да си обясни пристрастията на държавата към ресторантьорския бранш при положение, че има редица сфери, за които е по-добре и по-рационално да се намали ДДС, например за лекарствата. Нужно е да бъдем изключително внимателни и с вдигането на МРЗ.

Вчера от „Демократична България“ подкрепиха на първо четене предложението на Делян Добрев за цените на горивата, но Ивайло Мирчев посочи, че то не е насочено само към Лукойл, а към всички вносители на сорт Уралс, който заради войната е много евтин. Предложението е част от общ пакет мерки, така че „Лукойл“ да разбере, че държавата има механизми и средства и не може да бъде изнудвана.

Предишна статияОбнародван е указът за военната помощ за Украйна
Следваща статияСтрелба в центъра на Париж остави поне трима убити и други трима ранени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук