Начало БЪЛГАРИЯ Явор Божанков: Изборните правила вещаят истинска катастрофа

Явор Божанков: Изборните правила вещаят истинска катастрофа

0

„Така променени, изборните правила вещаят истинска катастрофа.“

Това заяви пред БНР вече независимият депутат Явор Божанков, доскоро част от ПГ на БСП за България.

Изборният закон определя доверието във всеки следващ парламент, а доверието в момента е в критично ниска точка, смята той.

Тук не говорим за смесен вот. Това е хартия на квадрат. Грешките ще са безброй, безчет.“

Не говорим за възможността за манипулация, за злонамерени действия, уточни депутатът.

„Имаше някакъв резон хората да имат право на избор. При първите гласувания възрастни хора се затрудняваха с машините. Но тук стана нещо съвсем друго – стигна се до пълно обезсмисляне на машинния вот„, изтъкна той.

6 години полагахме труд да извадим партията от стигмата „статукво“, платихме висока цена и „тези 6 години труд отлетяха с едно гласуване„, коментира Явор Божанков в предаването „Преди всички“ с водещ Силвия Великова.

Няколко партии, които движат това мнозинство, което движи ИК, отказват да изслушат представител на ЦИК, което е показателно, отбеляза още Божанков.

Бившият депутат от гражданската квота на БСП изрази мнение, че с изборни хватки се компенсира ерозиралото доверие в партиите.

„Ние сме основният виновник да има машинен вот. Нашата роля тогава беше основна и ключова“, припомни той.

Според него промените в ИК се правят с хоризонт местните избори и „ГЕРБ ще спечелят най-много от това“.

По думите му обикновените социалисти не мечтаят ГЕРБ да се върне на власт с промени в Изборния кодекс, подкрепени от БСП.

Той изрази очакване, че ветото на президента ще бъде отхвърлено.

За еврозоната БСП има разписано изключително професионално мотивирано решение, но „когато въпросът стигна до зала БСП каза – приемаме еврото – да, но не сега„, обясни Божанков. Това за него било „голяма изненада“.

В Конституцията не е предвидено служебният кабинет да стане от изключение – правило. България не трябва да живее в постоянен режим на служебни кабинети, защото те са безотчетни, изтъкна още той.

По-скоро няма да има правителство, въпреки че „на някои хора много им се иска да влязат в каквато и да е коалиция“, прогнозира на финала на разговора Явор Божанков.

Предишна статияЖената на пребит от прокурорския син: Така е възпитан, няма да се промени
Следваща статияОбнародван е указът за военната помощ за Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук