Начало НОВИНИ Какво представлява „бомбеният циклон“, студената вълна, която остави най-малко 10 жертви в...

Какво представлява „бомбеният циклон“, студената вълна, която остави най-малко 10 жертви в САЩ?

0

Зимната буря с рядка интензивност, която измъчва Съединените щати от миналия вторник, 20-ти, причини затваряне на пътища и летища в голяма част от страната в навечерието на Коледа, оставяйки повече от 240 милиона души засегнати от предупрежденията за времето.

Най-малко 10 души са загинали по пътищата, откакто започна голямата смразяваща буря, известна като „бомбен циклон“, в щатите Канзас, Оклахома, Кентъки и Охайо. Това явление ще бъде отговорно за това страната да изживее най-студената си Коледа от 80-те години на миналия век.

Повече от 1,5 милиона американци са останали без електричество миналия петък, 23-ти, особено в Северна и Южна Каролина, Кънектикът и Тексас, според специализирания сайт Poweroutage.us.

„Моля, приемете тази буря изключително сериозно“, призова президентът Джо Байдън в четвъртък. „Насърчавам всички (…) да се вслушат в предупрежденията на местно ниво. Сериозно е“, каза той.

Около 5000 полета са отменени, а други 7600 отложени, според уебсайта Flight Aware. Най-засегнатите летища са тези в Сиатъл (северозапад), Ню Йорк, Чикаго и Детройт.

Няколко щата, включително Ню Йорк, Оклахома, Кентъки, Джорджия и Северна Каролина, обявиха извънредно положение.

„Хората трябва да си стоят вкъщи, да не излизат по пътищата“, каза пред CNN губернаторът на Кентъки Анди Бешир.

„Условията за виелици могат да се развият много бързо“, добави той. На свой ред той посочи, че в щата е дислоцирана Националната гвардия. Бешер потвърди смъртта на трима души по пътищата на Кентъки.

В Оклахома най-малко двама души са загинали по маршрута, според агенцията, отговаряща за управлението на извънредни ситуации в този щат.

„Студени ветрове от такава сила могат да причинят измръзване за по-малко от пет минути, ако не се вземат предпазни мерки. Хипотермия и смърт също са възможни при продължително излагане на студ“, отбелязва Националната метеорологична служба (NWS).

Бомбен циклон е терминът за бързо засилваща се буря. За да се счита за циклонна помпа, налягането трябва да падне с 24 милибара (единица налягане) за период от 24 часа.

Тази референтна точка обаче се основава и на географската ширина на бурята. Метеоролозите от Масачузетския технологичен институт Фред Сандърс и Джон Гиакъм използваха термина „бомба“ поради експлозивната сила, която тези бури произвеждат.

Тези бури носят време, вариращо от виелици до силни гръмотевични бури до обилни валежи.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияНасилствени протести в Париж след стрелба, оставила 3 ​​жертви при расистка атака
Следваща статия71 военни самолета на Китай пресякоха отбранителната линия на Тайван

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук