Начало НОВИНИ 71 военни самолета на Китай пресякоха отбранителната линия на Тайван

71 военни самолета на Китай пресякоха отбранителната линия на Тайван

0

71 военни самолета от въздушните сили на Китай, сред които изтребители и дронове, са навлезели в отбранителното въздушно пространство на Тайван през последните 24 часа, съобщи министерството на отбраната в столицата Тайпе. От Пекин потвърдиха, че е проведено „ударно учение“ в неделя в отговор на неуточнени „провокации“ и „заговор“ между САЩ и самоуправляващия се остров.

Данните на тайванското военно министерство показват, че тези учения са били едни от най-мащабните, откакто започнаха да се публикуват ежедневни справки. В публикация в „Туитър“ Тайван заяви, че в ученията са участвали 60 изтребителя, включително шест бойни самолета SU-30, едни от най-модерните самолети на Китай.

Освен това 47 от прелитанията са преминали в зоната за противовъздушна отбрана на острова, което е третото по големина дневно нарушение на въздушното пространство на Тайван.

Островът живее под постоянна заплаха от нахлуване от страна на Пекин, който претендира, че самоуправляващата се демократично територия е част от Китай. Военният, дипломатически и икономически натиск върху Тайван беше засилен при управлението на президента Си Дзинпин.

От Китай не уточниха официално броя на самолетите, мобилизирани за ученията вчера, нито точното място на тези маневри. Ежедневната равносметка на Тайван показа, че повечето от нахлуванията са пресекли „средната линия“, която минава по протежение на Тайванския проток и разделя двете страни. По-малък брой са били в югозападната зона за идентификация на въздушната отбрана (ADIZ) на Тайван.

Много държави поддържат зони за идентификация на въздушната отбрана (ADIZ), включително САЩ, Канада, Южна Корея, Япония и Китай. Те не са равнозначни на въздушното пространство на дадена държава. Вместо това те обхващат много по-широка зона, в която всеки чуждестранен самолет се очаква да се обяви пред местните авиационни власти.

ADIZ на Тайван е много по-голяма от въздушното му пространство. Тя се припокрива с част от ADIZ на Китай и дори включва част от континенталната част на страната.

Предишна статияКакво представлява „бомбеният циклон“, студената вълна, която остави най-малко 10 жертви в САЩ?
Следваща статияРакети „Искандер“ и системи С-400 застъпиха на бойно дежурство в Беларус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук