Начало НОВИНИ Косово: Сърбия поставя войските си в повишена бойна готовност заради нарастващото напрежение

Косово: Сърбия поставя войските си в повишена бойна готовност заради нарастващото напрежение

0

Сръбската армия казва, че е в „най-високо ниво на бойна готовност“ след седмици на ескалиране на напрежението между Сърбия и Косово.

Президентът Александър Вучич казва, че „ще вземе всички мерки, за да защити нашия народ и да запази Сърбия“.

Дрънкането на оръжие е по-силно от всякога и следва твърденията на някои медии в Сърбия, че Прищина готви „нападение“ срещу етнически сръбски райони в Северно Косово.

Правителството в Прищина не коментира обвиненията.

Но преди това обвини Вучич, че играе „игри“, за да предизвика проблеми.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско мнозинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 г. Сърбия не признава Косово за независима държава, нито етническите сърби, които живеят там.

Белград обвинява Косово, че планира „тероризъм срещу сърбите“ в райони, където живеят около 50 000 етнически сърби.

В замяна Прищина твърди, че Белград стои зад „паравоенни формирования“, които поставиха блокади по пътищата в райони с мнозинство от сърби в Северно Косово на 10 декември.

Европейският съюз се опитва да посредничи. 27-членният блок призовава за „максимална сдържаност и незабавни действия“ и лидерите на Сърбия и Косово „лично да допринесат за политическо решение“.

Белград увеличи въоръженото си присъствие на границата през последните дни след противоречиви съобщения за инцидент със стрелба, при който няма пострадали. Доклади от Белград предполагаеми етнически сърби са били атакувани, но твърдението беше отхвърлено от косовските власти в Прищина.

Въпреки това изглежда Сърбия използва докладите, за да оправдае засилването на военното си присъствие на границата.

Досега военните действия бяха ограничени до остри думи, след което в понеделник Сърбия постави армията си в бойна готовност. Косово предупреди, че ако мироопазващите сили на НАТО КФОР не премахнат блокадите по пътищата, то ще вземе нещата в свои ръце.

НАТО, който има около 3700 мироопазващи войници в Косово, призова всички страни да избягват провокации. В продължение на години нейните войски от КФОР играят решаваща роля в гарантирането на мира. Европейският съюз, който има мисия за върховенство на закона в Косово, предупреди, че няма да толерира атаки срещу полицията на ЕС или престъпни действия.

Това е тревожно запалима ситуация. Напрежението между Белград и Прищина се понижава и отслабва след едностранното обявяване на независимост на Косово от Сърбия през 2008 г.

Но те бяха особено високи през последните няколко месеца, като етническите сърби оттеглиха всякакво сътрудничество с косовските власти.

Предишна статияКитай ще прекрати Covid карантината за пристигащи чужденци
Следваща статияМихаил Екимджиев: Борисов – Пеевски – Гешев е най-важната триада на задкулисието

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук