Начало БЪЛГАРИЯ Посланик Елеонора Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР, съобщиха от руското...

Посланик Елеонора Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР, съобщиха от руското посолство

0

Посланик Елеонора Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР, съобщиха от руското посолство у нас съобщиха за NOVA.

Очаква се срещата да е още в четвъртък.

Митрофанова беше извикана официално в МВнР във връзка с федералното издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев.

От МВнР съобщиха още, че на срещата ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация.

Както вече написахме, срещу обявения за издирване от Министерството на вътрешните работи на Русия български журналист от сайта Bellingcat Христо Грозев е образувано наказателно дело за разпространение на фалшиви новини за Въоръжените сили на Руската федерация.

РИА Новости цитира директора на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, който заяви, че сайтът Bellingcat е необходим за оказване на натиск върху някои държави, както и върху физически и юридически субекти.

„Ние имаме информация за това който управлява този проект за уж журналистически разследвания, в който работят и бивши служители на спецслужбите“, добави Наришкин.

От своя страна Федералната служба за сигурност вече обяви, че Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване.

Целта й е била да бъдат отвлечени руски бойни самолети. Става въпрос за бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3, които са били на украинско летище. Според ФСС акцията българският журналист е координирал действията на участниците в операцията.

По-късно, според РИА Новости, Христо Грозев е признал, че властите в Киев наистина са се опитали да вербуват руски пилоти да отвлекат самолети, но неговата роля е била само да документира събитията, като е снимал филм за операцията.

Предишна статияФСБ: Христо Грозев е бил задействан от ГУР на Украйна за отвличане на руски военни самолети
Следваща статияCovid в Китай: Затягат се правилата, докато туризмът се възобновява

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук