Начало НОВИНИ Covid в Китай: Затягат се правилата, докато туризмът се възобновява

Covid в Китай: Затягат се правилата, докато туризмът се възобновява

0

САЩ станаха поредната държава, която наложи задължителни Covid тестове на китайските туристи, след като Китай обяви, че ще отвори отново границите си следващата седмица.

По-строги мерки са въведени и от Италия, Япония, Малайзия, Тайван и Индия.

След почти три години на ограничения Китай ще позволи на хората да пътуват по-лесно от 8 януари.

В същото време страната е изправена пред скок на случаите на Covid, което води до предпазливост сред някои страни.

Въпреки това Пекин каза, че правилата за коронавируса трябва да бъдат въведени на „научна“ основа и обвини някои страни и медии в „раздухване“ на ситуацията.

В понеделник и вторник Китай обяви, че ще облекчи ограниченията си за пътуване до и от страната.

От 8 януари карантината за пътници, влизащи в Китай, ще приключи и молбите за паспорти за китайски граждани ще бъдат подновени, съобщиха властите.

Туристическите сайтове съобщиха за скок в трафика след съобщенията – и някои страни преразгледаха своите правила за пътуване.

САЩ заявиха, че от 5 януари всички пътници, пътуващи от Китай, Хонконг и Макао, ще имат нужда от отрицателен тест за Covid, за да влязат в страната, за да „забавят разпространението“ на вируса.

Изявление на Министерството на здравеопазването на САЩ казва, че пътниците във въздушния транспорт ще трябва да направят тест за Covid не повече от два дни преди заминаването. Той добави, че онези, които са дали положителен тест повече от 10 дни преди полета, могат да предоставят документация за възстановяване от Covid вместо отрицателен резултат от теста.

Мерките се прилагат за хора, летящи през трета страна, и за пътници, пътуващи със свързващи полети през САЩ до други дестинации, се казва в съобщението.

Той каза, че „ще продължи да наблюдава ситуацията“ и ще коригира подхода си „ако е необходимо“.

Той също така обвини Китай, че не е предоставил „адекватни и прозрачни“ данни за Covid, които според него са „критични“ за „ефективно“ наблюдение на нарастването на заразата, както и за намаляване на шансовете за поява на нови варианти.

Истинският брой на ежедневните случаи и смъртни случаи в Китай не е известен, тъй като властите спряха да публикуват данните. В докладите се казва, че болниците са препълнени и възрастните хора умират.

Но по-рано в сряда Уан Уенбин, говорител на външния министър на Китай, обвини западните държави и медиите в „раздухване“ и „изкривяване на корекциите на китайската политика за Covid“.

Той каза, че Китай вярва, че отговорите на Covid на всички държави трябва да бъдат „научно базирани и пропорционални“ и „не трябва да засягат нормалния обмен между хората“.

Уанг призова за „съвместни усилия за осигуряване на безопасно трансгранично пътуване, поддържане на стабилността на глобалните индустриални вериги за доставки и насърчаване на икономическото възстановяване и растеж“.

Европейската комисия каза, че нейният комитет по здравна сигурност ще се събере в четвъртък, за да обсъди „възможни мерки за координиран подход на ЕС“ към ситуацията с Covid в Китай.

Но държавата-членка на ЕС Италия – някога глобален епицентър на вируса, след като се разпространи от Китай в края на 2019 г. и 2020 г. – вече наложи ограничения за хора, пристигащи от Китай.

Той каза, че въвежда задължително тестване за Covid за всички пътници, идващи от Китай.

Министърът на здравеопазването Орацио Скилачи каза, че това е „от съществено значение за осигуряване на наблюдение и идентифициране“ на всякакви нови варианти на вируса и за „защита на италианското население“.

Преди неговото изявление, полетите, пристигащи в Милано, вече са тествали пътници, летящи от Китай.

При един полет, който кацна на градското летище Малпенса на 26 декември, 52% от пътниците са били положителни за Covid, съобщава la Repubblica.

Други страни вече бяха наложили някои ограничения на пътници, идващи от Китай:

В Япония от петък всички пътуващи от Китай и тези, които са го посетили в рамките на седем дни, ще бъдат тествани за Covid при пристигането си, каза премиерът Фумио Кишида. Тези с положителен тест ще трябва да бъдат поставени под карантина за седем дни, ако имат симптоми, или пет дни, ако са асимптоматични. Броят на полетите до и от Китай също ще бъде ограничен
В Индия хората, пътуващи от Китай и четири други азиатски държави, трябва да представят отрицателен тест за Covid, преди да пристигнат. Пътниците ще бъдат поставени под карантина, ако имат симптоми или положителен тест
Тайван казва, че хората, пристигащи с полети от Китай, както и с лодка на два острова, ще трябва да направят тестове за Covid при пристигането си от 1 януари до 31 януари. Тези с положителен тест ще могат да се изолират у дома, каза Централният епидемичен команден център на Тайван
Малайзия също така въведе допълнителни мерки за проследяване и наблюдение.
Обединеното кралство заяви, че следи отблизо ситуацията, но не обмисля нови ограничения за китайски пътници.

В Белгия кметът на туристическия център Брюж призова китайските посетители да се изправят пред тестове за Covid или задължителни изисквания за ваксина.

Разхлабването на мерките за пътуване в Китай – последната част от спорната политика на страната за нулева Covid – следва седмици на безредици, които накараха хората да излязат на улиците в редки протести срещу президента Си Дзинпин и неговото правителство.

Предишна статияПосланик Елеонора Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР, съобщиха от руското посолство
Следваща статияТръмп обвини ФБР, че е премълчавало неприятна информация за сина на Байдън преди изборите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук