Начало БЪЛГАРИЯ Ем. Соколов: Радев си търси партия, която да може да материализира амбициите...

Ем. Соколов: Радев си търси партия, която да може да материализира амбициите му, не стана с ПП и Възхода

0
Президентът от известно време си търси партия, която да може да материализира волята и амбициите му. Оказа се, че ”Продължаваме промяната” не е такава партия, посочи той и добави, че се е говорило също за партията на Стефан Янев, а след това и за някакъв трети проект. Това каза политическият анализатор Емил Соколов.

Президентът изгради вредния навик да смята, че е естествено да се меси в управлението на държавата, изказа мнението си Соколов. Когато това му желание – да се меси в някой казус, когато това срещне непримиримост и враждебност, води до конфликт, обясни той пред БНР.

Според него няма нищо естествено в това президентът да смята, че му се полага роля в изпълнителната власт. Неговите задължения са други, посочи той.

Когато се появи „Български възход“, като че ли нямаше място в лявото пространство, коментира още политическият анализатор. По думите му е много спорно да се каже дали има ниша: „Трудно може да се говори за ниша в ляво или дясно, но при нас винаги има желание за нещо ново“.

Хората се умориха от избори, подчерта Соколов. Според него тази неприязън на политическите лидери едни към други не бива да прераства в сблъсък на институции и партии, защото така са неспособни да седнат на една маса и да търсят решение на проблемите.

Той е категоричен, че трябва да излезем от този предизборен режим, за да може да се намерят решения за важните проблеми: „Няма как следващите 4-8 месеца да сме само в предизборен режим, защото има много важна работа за вършене“.

Дори партиите да ходят често на избори, те ще трябва да вземат ключови решения, няма как да се занимават само с избори, отбеляза Емил Соколов и добави, че ще трябва да намерят начин да лавират, за да са ефективни в НС.

Анализаторът определи 2022 г. като турболентна година, но сега към края ѝ нещата изглеждат по-добре. В български аспект нещата се поуспокоиха, посочи той.

Виждаме, че когато няма една партия, която да е ясен и силен победител, и работата на НС започва да буксува, коментира Емил Соколов. Партиите се концентрират не върху проблемите, а върху това кой ще води, каза той и изказа мнението си, че и в този парламент е имало закони, които е можело да бъдат гласувани.
По думите му контролът, който гражданското общество упражнява върху партии и политици, изглежда леко завишен.

За връчването на трети мандат от страна на президента, Соколов коментира, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ могат само да загубят от едно взаимодействие с ГЕРБ. Според него това би всяло разцепление между двете партии.

Предишна статияТръмп обвини ФБР, че е премълчавало неприятна информация за сина на Байдън преди изборите
Следваща статияЕС, Съединените щати и други страни посочват, че забраната за жени в неправителствени организации поставя милиони в опасност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук