Начало НОВИНИ ЕС, Съединените щати и други страни посочват, че забраната за жени в...

ЕС, Съединените щати и други страни посочват, че забраната за жени в неправителствени организации поставя милиони в опасност

0

Европейският съюз (ЕС), Съединените щати, Австралия, Канада, Дания, Франция, Германия, Италия, Япония, Норвегия, Швейцария, Холандия и Обединеното кралство в четвъртък призоваха талибаните да отменят решението за забрана на жените да работят в НПО, тъй като „застрашава“ „милиони“ афганистанци, които зависят от хуманитарната работа на тези организации.

В съвместно изявление външните министри на тези страни и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел заявиха, че са „дълбоко загрижени“ от „безразсъдната и опасна“ заповед на талибаните да забранят достъпа до работа на служители на националните и международни неправителствени организации (НПО).

„Това застрашава оцеляването на милиони афганистанци, които зависят от хуманитарната помощ. Призоваваме талибаните спешно да отменят това решение“, подчертаха те.

Министрите смятат, че жените са „абсолютно необходими“ за хуманитарни операции и операции за основни нужди.

„Освен ако не участват в предоставянето на помощ в Афганистан, неправителствените организации няма да могат да достигнат до най-уязвимите хора в страната, за да им осигурят храна, лекарства, зимна екипировка и други материали и услуги, от които се нуждаят, за да живеят“, подчертаха те.

Според тях това ще се отрази и на хуманитарната помощ, предоставяна от международни организации, тъй като те се обръщат към неправителствени организации за предоставяне на тези материали и услуги.

„Талибаните продължават да показват презрение към правата, свободите и благосъстоянието на афганистанския народ, особено на жените и момичетата, и незаинтересованост към поддържането на нормални отношения с международната общност“, казаха те.

По този начин тези страни и ЕС потвърдиха, че подкрепят призивите на афганистанския народ момичетата и жените да се върнат на работа, в училище и в университета, а жените да продължат да играят „основни роли“ в предоставянето на хуманитарна помощ и основните нужди.

„Призоваваме талибаните да зачитат политическите, икономическите, социалните и културните права на жените и момичетата в Афганистан“, подчертаха те.

Те твърдят, че са в „тесен контакт“ с ООН, която „настоятелно призовава, също и от името на всички международни донори, талибаните да отменят това решение незабавно“.

„Това би предотвратило всякакви прекъсвания и би позволило продължаването на всички хуманитарни операции от международни и национални неправителствени организации“, заключиха те.

ООН вече обяви този четвъртък, че временно е спряла няколко програми за помощ в Афганистан поради липсата на женски персонал, след като талибаните наложиха вето на жени, работещи в неправителствени организации, заповед, която вече доведе до напускането на страната от различни неправителствени организации в знак на протест.

Предишна статияЕм. Соколов: Радев си търси партия, която да може да материализира амбициите му, не стана с ПП и Възхода
Следваща статияРусия изстреля десетки ракети по украински градове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук