Начало НОВИНИ Косово: Сърбите се съгласяват да разрушат барикадите след преговори

Косово: Сърбите се съгласяват да разрушат барикадите след преговори

0

Напрежението между Сърбия и Косово изглежда е намаляло след решението за премахване на барикадите, блокиращи главния граничен пункт.

Етническите сърби в Косово започнаха да издигат блоковете на 10 декември в знак на протест срещу ареста на бивш полицай.

Решението за прекратяване на блокадата беше взето, след като протестиращите проведоха късно вечерни разговори с президента на Сърбия.

Въпреки това Александър Вучич предупреди, че недоверието сред сръбското малцинство в Косово остава високо.

Той каза, че премахването на всички бариери може да отнеме дни.

Въпреки това косовската полиция каза, че Мердаре, основният граничен пункт на Косово със Сърбия, е бил отворен отново, след като пътните блокади паднаха от сръбската страна.

Този ход идва само няколко дни, след като сръбската армия заяви, че е в „най-високо ниво на бойна готовност“ заради повишеното напрежение с Прищина.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско мнозинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 г.

Сърбия не признава Косово за независима държава, нито етническите сърби, които живеят там.

Карта на Сърбия и Косово, показваща региони на Косово, където етичните сърби са мнозинство
Напрежението между Белград и Прищина се понижава и отслабва след едностранното обявяване на независимост на Косово от Сърбия през 2008 г.

Но те бяха особено високи през последните няколко месеца, като етническите сърби оттеглиха всякакво сътрудничество с косовските власти.

Спусъкът беше спор за номера. Правителството в Прищина поиска етническите сърби да предадат издадените от Сърбия регистрационни табели на превозни средства, които са продължили да използват, и да ги заменят с номера на „Република Косово“.

Въпреки това само няколко души се съобразиха със заповедта преди определения краен срок и планът на Прищина да наложи край на несъгласните предизвика масова оставка на етнически сърби от всички национални институции на Косово през ноември.

Това включва полицията, като повече от 600 етнически сръбски служители предадоха своите значки.

Опитите на Европейския съюз, НАТО (който има мироопазващи сили, разположени в Косово) и САЩ да посредничат в ситуацията не успяха да направят дипломатически пробив.

След това етнически сърбин, бивш полицай, Деян Пантич, беше арестуван по-рано този месец по подозрение за нападение срещу косовските сили, което ескалира отново напрежението.

В сряда съдия в Косово нареди г-н Пантич да бъде освободен от ареста.

В отговор на решението за демонтиране на барикадите, министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич в четвъртък изрази своята благодарност към сърбите в Косово за това, че „намериха сили да отговорят на бруталния терор и агресия“.

Тя обаче добави, че не смята, че премахването на барикадите ще означава край на това, което тя определи като „провокациите“ на косовския премиер Албин Курти.

Няма официален отговор за премахването на пътните блокади от правителството в Прищина.

ЕС и САЩ заявиха, че са получили уверения от косовските власти, че мирните протестиращи няма да бъдат изправени пред никакви правни действия.

Предишна статияЕС определя проверката на пътници от Китай като неоправдана
Следваща статия780 лева ще е минималната работна заплата от 1-ви януари 2023 година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук