Начало НОВИНИ В новогодишното си послание Франция обеща да подкрепя Украйна до спечелването на...

В новогодишното си послание Франция обеща да подкрепя Украйна до спечелването на войната

0

Минути преди да настъпи новата 2023 година във Франция настоящият президент Еманюел Макрон произнесе традиционната реч. Една от най-важните точки беше обещанието за подкрепа на Украйна до победа във войната срещу Русия. Той също така включи Европа в съюза за „изграждане на справедлив и траен мир“.

Както припомняме, Франция подкрепи Украйна от самото начало със системи за противовъздушна отбрана, за да защити градовете от руската инвазия с дронове. По същия начин той спомена украинските военни във френските части и им предложи програма за обучение. Накрая той създаде фонд от 100 милиона евро за закупуване на повече оръжия.

Макрон поиска от французите „единство“ и „солидарност“, за да посрещнат тази 2023 г. По отношение на украинците „ние ви уважаваме и ви се възхищаваме. Вашата борба за защита на нацията ви е героична и ни вдъхновява. През следващата година ние ще бъдем до вас непременно“, каза той в телевизионно послание към нацията от Елизе.

„Франция и Европа трябва да играят важна роля в този момент на нашето човечество, когато толкова много авторитарни режими идват да прегазят нашите демокрации и техните основи“, подчерта отново той.

В заключение на посланието си той напомни на своите сънародници следното: „Заедно сме преодоляли толкова много кризи“. „Знам, че сме способни да преодолеем тези, които са пред нас (…) Заедно ще го постигнем“, заключи той.

С информация от EFE.

Предишна статияХърватия започва 2023 г., като приема еврото за своя официална валута
Следваща статияУкрайна трябва да получи дългосрочна подкрепа, предупреждава шефът на НАТО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук