Начало НОВИНИ Украйна трябва да получи дългосрочна подкрепа, предупреждава шефът на НАТО

Украйна трябва да получи дългосрочна подкрепа, предупреждава шефът на НАТО

0

Западните страни трябва да бъдат готови да осигурят дългосрочна подкрепа на Украйна, тъй като Русия не показва признаци да отстъпи, каза генералният секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг каза, че военната подкрепа ще осигури оцеляването на Украйна като суверенна държава и ще принуди Русия да седне и да преговаря за прекратяване на войната.

Програмата за частична мобилизация на Русия, наредена през септември, показа, че Москва няма желание да сложи край на войната в момента, каза г-н Столтенберг в програмата на Radio 4 World at One.

„Украинските сили имаха инерция за няколко месеца, но също така знаем, че Русия е мобилизирала много повече сили, много от тях сега се обучават“, каза той.

„Всичко това показва, че те са готови да продължат войната и също така да се опитат потенциално да започнат нова офанзива.

По-рано руският президент Владимир Путин изнесе новогодишна реч, в която се опита да обедини хората зад войските си, воюващи в Украйна, като каза, че бъдещето на страната е заложено на карта.

Украинският му колега Володимир Зеленски обвини Путин, че се крие зад войските си, вместо да ги води.

Докато експлозиите разтърсваха столицата, някои жители пееха националния химн, докато официални лица обвиниха Русия, че умишлено е нападнала цивилни, докато са се събирали да празнуват Нова година.

Андрий Небитов, шефът на киевската полиция, публикува в социалните мрежи изображение на свален дрон с надпис „Честита Нова година“ на руски.

Предишна статияВ новогодишното си послание Франция обеща да подкрепя Украйна до спечелването на войната
Следваща статияУтре е денят на втория мандат: Шансовете за правителство не са големи, казват политиците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук