Начало НОВИНИ Хърватия започва 2023 г., като приема еврото за своя официална валута

Хърватия започва 2023 г., като приема еврото за своя официална валута

0

Хърватия прие еврото като своя официална валута от неделя, 1 януари, като по този начин се присъедини към Шенгенското пространство. Така хърватите се сбогуваха с предишната си валута куната, като станаха двадесетата страна в еврозоната от 27-те, които съставляват Европейския съюз.

За хърватската нация присъединяването към тази група представлява „две стратегически цели за постигане на по-голяма интеграция в ЕС“, каза в сряда консервативният премиер Андрей Пленкович. От своя страна Ана Шабич, директор на отдела за европейски отношения на Хърватската народна банка, посочи, че „еврото със сигурност ще донесе по-голяма стабилност и сигурност“ икономически на нейната страна.

Не всички обаче са на същото мнение, тъй като част от обикновеното население се опасява, че смяната на валутата ще засили инфлацията. „Ще ни липсва нашата куна, тъй като цените ще се покачат експлозивно“, каза Дражен Големац, 63, пенсиониран жител на столицата Загреб.

Еврото вече присъства много в туристическа страна като Хърватия, където 80% от банковите депозити са в тази валута и повечето от международните клиенти на нейните компании идват от страни, които използват тази валута.

Важно е да се уточни, че страната, присъединявайки се към Шенгенското пространство за свободно европейско движение — голяма зона за 400-те милиона жители, които споделят вътрешните й граници — ще позволи интеграция със съседните държави. Това прекратяване на граничния контрол се аплодира от мнозинството хървати.

По отношение на тази мярка се очаква също така да укрепи туристическия сектор, тъй като само през последната година Хърватия е приела брой посетители, четири пъти по-високи от населението си от почти четири милиона жители.

Предишна статияОт 1 януари 2023 г. Винетките поевтиняват с 10%
Следваща статияВ новогодишното си послание Франция обеща да подкрепя Украйна до спечелването на войната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук