Начало НОВИНИ Русия планира да „изтощи“ Украйна с продължителни атаки – Зеленски

Русия планира да „изтощи“ Украйна с продължителни атаки – Зеленски

0

Президентът на Украйна казва, че Русия планира продължителна кампания от атаки с дронове в опит да деморализира Украйна.

Володимир Зеленски каза, че е получил разузнавателни доклади, според които Москва ще извърши атаките с помощта на ирански дронове Shahed.

Това идва, след като Украйна нанесе удар, който според нея е убил стотици руски войници в района на Донбас.

В изключително рядко признание за загуби на бойното поле Русия каза, че атаката е убила 63 от нейните войници.

Говорейки от Киев в вечерното си обръщение, г-н Зеленски каза, че Русия планира да „изтощи“ Украйна с продължителна вълна от атаки с дронове.

„Трябва да гарантираме – и ще направим всичко за това – тази цел на терористите да се провали, както всички останали“, каза той. „Сега е моментът, когато всички, които участват в опазването на небето, трябва да бъдат особено внимателни.

Ударите с руски дронове срещу Украйна изглежда са се увеличили през последните дни, като Москва предприе атаки срещу градове и електроцентрали в цялата страна през последните три нощи.

Кореспондентите казват, че освен напрежението върху армията на Украйна – която трябва да проследява и прихваща дроновете – има и изтощително въздействие върху цивилното население, което живее с несигурността, страха и смущенията, причинени от атаките в цялата страна.

Русия е насочена към енергийната инфраструктура на Украйна от няколко месеца, унищожавайки електроцентрали и потапяйки милиони в мрак по време на мразовитата зима в страната.

Зеленски каза, че украинската противовъздушна отбрана вече е свалила над 80 ирански дрона в първите дни на 2023 г.

На други места Украйна потвърди, че е извършила удар в окупирания регион Донецк, за който по-рано се твърди, че е убил 400 руски войници.

Руските офицери оспориха цифрата, като казаха, че са убити само 63 войници. Нито едно от твърденията не е потвърдено и достъпът до сайта е ограничен.

Предишна статияЗам.-министърът на енергетиката: Газът за 2023 е осигурен
Следваща статияЯвор Божанков: Изпокараните един с друг политически лидери държат цяла България за заложник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук