Начало НОВИНИ Турция започва работа по газовия хъб, предложен от Русия

Турция започва работа по газовия хъб, предложен от Русия

0

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че Анкара е започнала „конкретна работа“ по проекта за газов хъб, предложен от Русия, целящ да пренасочи транзита на газ от повредените газопроводи „Северен поток“ 1 и 2 към Турция.

„Възнамеряваме да се възползваме от този проект, има възможности и терминали за това“, каза Дьонмез в интервю за медията TVnet.

Той оцени, че „времето за предварителна подготовка е една година“, като уточни, че сега е на фокус анализът „инфраструктура и детайли“.

В понеделник Турция потвърди, че е подписала с Москва дългосрочни договори за доставка, като подчерта, че в момента страната „не търси алтернативни източници на газ“.

Дьонмез посочи, че договорите на страната му с Русия за доставка на газ са дългосрочни и отчитат световните цени и обеми.

„Имаме дългосрочни договори с Русия. Поради пазарните условия не мога да разкрия цената. Все пак те вземат предвид световните цени и обеми. В момента не търсим алтернативни източници на доставки на газ“, каза той в интервюто за TVnet.

Русия е един от най-големите доставчици на газ за Турция, осигурявайки приблизително 44% от нуждите на страната.

Коментирайки европейската енергийна криза, министър Дьонмез каза, че Турция би била готова да посредничи в преговорите за намиране на решение. Той също така обяви, че Турция и България ще подпишат утре сделка за доставка на газ, която ще продължи най-малко 13 години, без да уточнява договорените количества газ.

Предишна статияПрезидентът връчва втория мандат за съставяне на правителство
Следваща статияДобромир Ганев: Очаква се спад на сделките с имоти през 2023 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук