Начало НОВИНИ Ким Чен-ун би екзекутирал бившия външен министър на Северна Корея, пише японски...

Ким Чен-ун би екзекутирал бившия външен министър на Северна Корея, пише японски вестник

0

Съобщава се, че бившият външен министър на Северна Корея Ри Йонг-хо е бил екзекутиран миналата година, пише японският всекидневник Йомиури Шимбун, като приписва информацията на различни анонимни източници.

Ри Йонг-хо, който не е бил виждан публично от няколко години, е трябвало да бъде екзекутиран между лятото и есента на миналата година заедно с четирима или петима държавни служители, твърдят тези източници, които твърдят, че са близки до вътрешната политика. Корейски до кореспондента на вестника в Пекин.

Новините за екзекуциите на членове на севернокорейския режим са чести в южнокорейските, японските или хонконгските медии, но секретността на страната прави много трудно противопоставянето на тази информация, която често се оказва грешна.

Въпреки че източниците, консултирани от Yomiuri, уверяват, че причината за тази предполагаема чистка „не е ясна“, те казват, че може да е свързано с инцидент, свързан със севернокорейското посолство в Обединеното кралство, тъй като повечето от тези служители са работили в даден момент в тази легация, където Ри беше посланик през първото десетилетие на този век.

Ри, който стана севернокорейски делегат в т. нар. шестстранни преговори, беше назначен за външен министър през 2016 г., позиция, от която той изигра важна роля в преговорите със САЩ за срещите на върха през 2018 г. и 2019 г. между лидера Севернокорейският Ким Чен Ун и тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп.

Ри и ​​сегашният външен министър Чое Сон-хуи предложиха пресконференция, за да обяснят позицията на Северна Корея на неуспешната среща на върха в Ханой през февруари 2019 г.

През януари 2020 г. севернокорейският режим смени Ри с Ри Сон-гуон, който оглави органа, отговарящ за отношенията на Севера с Юга по време на най-новата фаза на сближаване.

Новината за възможната екзекуция идва след година, в която Северна Корея извърши рекорден брой тестове на оръжия за масово унищожение, около петдесет, и в която напрежението на Корейския полуостров достигна нови върхове.

Предишна статияБойко Рашков поема службите и СРС-тата
Следваща статияCOVID-19: какви са симптомите на новия вариант XBB.1.5 и защо се разпространява бързо?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук