Начало НОВИНИ COVID-19: какви са симптомите на новия вариант XBB.1.5 и защо се разпространява...

COVID-19: какви са симптомите на новия вариант XBB.1.5 и защо се разпространява бързо?

0

През последните седмици учените съобщиха, че вариантът на омикрон, XBB.1.5 е умножил процента си на заразяване, от 4% на 41%. Експертите изчисляват, че XBB.1.5 причинява 75 % нови случаи на COVID-19.

Въпреки че в Китай има нарастващ напредък на инфекциите, изглежда, че XBB.1.5 е възникнал в Съединените щати. За първи път е открит в Ню Йорк и Кънектикът в края на октомври, според GISAID, глобална инициатива за каталогизиране и проследяване на варианти на коронавируса.

XBB.1.5 е продукт на рекомбинацията на варианта BA.2 и неговия нов подвариант XBB. Д-р Дейвид Хо, професор по микробиология и имунология в Колумбийския университет, наскоро тества в своята лаборатория вируси, проектирани да имат шипове на XBB и XBB.1, както и на BQ.1 и BQ 1.1, че вариантът на XBB .1 е най-неуловимият от всички, като е 63 пъти по-малко вероятно да бъде неутрализиран от антитела в кръвта на заразени и ваксинирани лица, отколкото BA.2, и 49 пъти по-малко вероятно да бъде неутрализиран в сравнение с BA.4 и BA.

Експертът посочи, че отделно от разпространението на този вариант, също така беше установено, че XBB.1 има по-високо ниво на имунна защита и че може допълнително да компрометира ефикасността на ваксините срещу COVID-19.

Според CNN повечето експерти казаха, че докато „очакват XBB.1.5 да има потенциал да причини повече заболявания, те не очакват тези инфекции да бъдат непременно по-сериозни.

Симптомите на този вариант не се различават много от предишните, а по-скоро това, което отличава този вирус, е нивото му на разпространение. Признаците на вируса са:

  • кашлица
  • възпалено гърло
  • запушване на носа
  • слуз
  • мускулни болки
  • умора
  • главоболие
  • загуба на вкус и мирис
Предишна статияКим Чен-ун би екзекутирал бившия външен министър на Северна Корея, пише японски вестник
Следваща статияИнтоксикацията с марихуана при непълнолетни в Съединените щати се увеличава: на какво се дължи това?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук