Начало БЪЛГАРИЯ Владимир Иванов: Няма причина хранителните продукти да поскъпват

Владимир Иванов: Няма причина хранителните продукти да поскъпват

0

Заради войната в Украйна, инфлацията и несигурността на енергийния пазар, животът у нас поскъпна драстично. Това го усещаме когато отидем да си плащаме сметките или да си напазаруваме в магазина.

Още през декември от НСИ отчетоха едно от най-големите поскъпвания на хранителни продукти на годишна база. За периода от ноември 2021 година до ноември 2022-ра скокът е с 26.6%.

Най-сериозното поскъпване се наблюдава при животинските продукти, каза в интервю за Радио Варна Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От 15 ноември насам наблюдаваме стабилизиране на пазара. Това се дължи на успокояването и на световните пазари, както и на европейския. Все още обаче се наблюдава тенденцията за презастраховане от страна на българските търговци с по-високи цени“, каза Иванов и допълни, че това презастраховане се дължи най-вече на страх и несигурност заради нестабилната икономическа и политическа обстановка в страната. 

Според Иванов няма причина за ново поскъпване на хранителните продукти и очаква уравновесен пазар през 2023 година.

„Ще наблюдаваме една спокойна година в пазарно отношение, стига да не се стигне до някой геополитически фактор, който да измени пазара. По отношение на пазара на маслата и месата, световните индекси са надолу вече четвърти месец. Не се вижда някаква стока или продукт, които биха създали някакъв дисбаланс и резки промени на цените“, каза Иванов.

Той очаква и цената на олиото да продължи да въври надолу. Стойността му на световните пазари е доста под пиковите нива.

„На борсата в Ротердам, цената за тон е с 1500 долара по-ниска от пиковата, която беше през май“, поясни Иванов.

Той беше категоричен, че на вътрешния пазар няма спекула с цените, с изключение на някои единични случаи.

„Има отделни търговци, които искат да извлекат максимума, но тук и ние като потребители можем да коригираме това повдение, като просто не купуваме от този търговец„, коментира още Владимир Иванов.

Страховете от несигурната обстановка, както и някои лоши търговски практики са причина за голямата разлика в цените на едро и дребно. При някои дребни търговци се наблюдава недобрата практика стоката да преминава през няколко посредника и това да я оскъпи. 

„Има определени вериги, при които има по 4-5 посредника. Наблюдава се и едно „стихийно-бедствено“ ценообразуване при някои много малки търговски обекти. Призовавам всички граждани, когато пазаруват да го правят информирано и да не плащат цени, които не трябва да плащат“, допълни Иванов.

Продължава и тенденцията българинът да купува стоки с ниско качество на по-високи цени, което се дължи до голяма степен на кризата и инфлацията.

Владимир Иванов призова хората да търсят и да купуват повече български стоки и продукти, които по думите му са по-качествени, а по този начин ще бъде подпомогната българската икономика и родните производители.

Предишна статияРадостин Василев: Борисов прави интриги между ПП и ДБ
Следваща статияВойна в Украйна: Русия контролира по-голямата част от разрушения град Соледар, твърди Обединеното кралство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук