Начало НОВИНИ Война в Украйна: Русия контролира по-голямата част от разрушения град Соледар, твърди...

Война в Украйна: Русия контролира по-голямата част от разрушения град Соледар, твърди Обединеното кралство

0

Русия „вероятно“ сега ще контролира по-голямата част от соленодобивния град Соледар в източната част на Украйна след продължила месеци битка с украинските сили, казва Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Руските войски и наемната група Вагнер са напреднали през последните четири дни, твърди Обединеното кралство.

Соледар е близо до Бахмут, където Украйна също е въвлечена в кървава битка.

Президентът Зеленски каза, че в Соледар „почти няма живот“ и „не са останали цели стени“.

Той каза още, че „цялата земя край Соледар е покрита с труповете на окупаторите“.

Соледар – който имаше население от около 10 000 души преди войната – може да се разглежда главно като трамплин за превземането на Бахмут и стратегическата му стойност е съмнителна.

Но американски служител каза миналата седмица, че Евгений Пригожин, основателят на Wagner Group, иска контрол над големите солни и гипсови мини в района.

Обединеното кралство каза, че част от боевете са били съсредоточени върху входовете на дългите 200 километра неизползвани тунели и че както Русия, така и Украйна „вероятно са загрижени, че те могат да бъдат използвани за проникване зад техните линии“.

Пригожин потвърди интереса си към мините, като ги нарече „черешката на тортата“ в стратегическото значение на района на Бахмут.

Описах ги като „мрежа от подземни градове“, която може да побере „голяма група хора на дълбочина от 80-100 метра“ и също така може да позволи на танкове и други военни превозни средства да се движат свободно.

Въпреки това Великобритания смята, че Русия е „малко вероятно“ да превземе самия Бахмут веднага поради „стабилните отбранителни линии“ на Украйна.

Междувременно висш военен офицер от Министерството на отбраната на САЩ каза в понеделник, че „добра част“ от Соледар е в руски ръце.

Боевете около Бахмут продължават от месеци, а американският официален представител определи последните размени като „дивашки“.

Предишна статияВладимир Иванов: Няма причина хранителните продукти да поскъпват
Следваща статияКласифицирани файлове са намерени в бившия личен кабинет на Байдън

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук