Начало НОВИНИ Класифицирани файлове са намерени в бившия личен кабинет на Байдън

Класифицирани файлове са намерени в бившия личен кабинет на Байдън

0

Министерството на правосъдието на САЩ преглежда документи, обозначени като класифицирани, открити в бившия офис на президента Джо Байдън в мозъчен тръст, съобщиха от Белия дом.

Около 10 от досиетата бяха открити в заключен килер в Penn Biden Center във Вашингтон през ноември от правния екип на Байдън, каза неговият адвокат.

Партидата е предадена на Националния архив.

Предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, е изправен пред разследване за пренасяне на секретни файлове във Флорида след неговото президентство.

Според американския партньор на BBC CBS News, ФБР участва в разследването на секретни документи, открити в Penn Biden Center, и главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд е бил помолен да прегледа документите.

Адвокатът на г-н Байдън каза, че те се отнасят за периода, когато той е бил вицепрезидент. Но не е ясно за какво се отнасят документите, нивото на класификация или защо са били там.

Запознат източник с въпроса каза на CBS News, че партидата не съдържа ядрени тайни и се е съдържала в папка в кутия с други некласифицирани документи.

Ричард Заубер, специален съветник на президента Байдън, каза в изявление за CBS в понеделник, че файловете са били открити точно преди междинните избори от адвокати на Байдън, които разчиствали офис пространството.

Байдън имаше офис в мозъчния тръст, който е на около миля от Белия дом, от 2017 до 2020 г.

Sauber каза: „След това откриване на документите, личните адвокати на президента си сътрудничат с Националните архиви и Министерството на правосъдието в процес, за да се гарантира, че всички записи на администрацията на Обама-Байдън са правилно притежание. на архивите“.

Изявлението му не обяснява защо е имало двумесечно забавяне в разкриването на откритието, което се случи точно преди междинните избори.

През септември президентът Байдън се появи по CBS и беше помолен за реакцията му на снимка, показваща документите, открити в дома на Тръмп във Флорида, Мар-а-Лаго.

Тръмп реагира в понеделник в сайта си за социални медии, Truth Social, питайки: „Кога ФБР ще нападне многото домове на Джо Байдън, може би дори Белия дом?“

Тръмп е разследван за предполагаемо съпротива на искания да върне около 300 секретни документа, които е отнесъл в Мар-а-Лаго, след като напусна поста. Националният архив е предупредил властите за този случай.

Досиетата на Байдън бяха открити малко преди Министерството на правосъдието да обяви, че ще назначи независим адвокат, който да реши дали да повдигне наказателно обвинение срещу г-н Тръмп за файловете, намерени в неговия голф клуб.

Предишна статияВойна в Украйна: Русия контролира по-голямата част от разрушения град Соледар, твърди Обединеното кралство
Следваща статияВ Бургас е обявена грипна епидемия от 12 до 17 януари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук