Начало БЪЛГАРИЯ Димитър Ганев: Дори да се гласува кабинет, той ще бъде заложник на...

Димитър Ганев: Дори да се гласува кабинет, той ще бъде заложник на ситуационни мнозинства

0

Най-важното нещо за всяка от партиите в оставащите няколко седмици на това Народно събрание е да излезе чиста в ситуацията, която ни очаква.

Тази теза разви в интервю за БНР Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“. По думите му наблюдаваме „опит на всяка една от формациите да се спасят и да се оправдаят“.

На ГЕРБ при евентуални следващи избори им трябва легитимация от т.нар. лагер на протеста. Всяка друга конфигурация би нанесла щети на ГЕРБ, посочи той и уточни, че това е една от причините за флирта на ГЕРБ с ДБ.

Предложението на ГЕРБ да подкрепи кабинет на ДБ поставя ДБ в ситуация на разлом с ПП. Ако президентът връчи мандат на ДБ, най-малкото ще ги постави в трудна ситуация, смята Димитър Ганев.

„Христо Иванов е опитен и разумен политик. Той добре си дава сметка, че подобен кабинет е невъзможен, защото може да бъде гласуван в зала. Той може да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС и да мине. Какво ще обясняваш? В коалиция ли си с ГЕРБ и ДПС?“

Дори да се гласува подобно правителство, това не решава политическата криза, а самият Христо Иванов не иска Черният Петър да остане в него, коментира Ганев в предаването „Преди всички“.

Според него няма значение за кого ще се даде мандат, а шансовете на трите опции – БСП, ДБ и „Български възход“, са равни.

„Опциите от 5 бяха сведени до 3, в последните няколко дни ми се струва, че са сведени до 2 – БСП и ДБ.“

Президентът е с взривени отношения с ръководството на „Позитано“ 20, но за него е важно да пази връзката си с редовия социалист – това са били посланията, когато е давал мандат на БСП. Не бива да ни заблуждават отношенията му с ръководството на партията, изтъкна политологът и допълни, че „надали Радев иска обвързване с ДПС в имиджов план„.

Няма фиксирано мнозинство в рамките на Народното събрание. Каквото и да се събере като начална подкрепа, евентуален кабинет ще бъде заложник на ситуационни мнозинства, категоричен е политологът.

Разрешаването на политическата криза минава през избори, посочи Ганев.

„Мирише ли ви на кабинет? На мен лично не ми мирише.“

По думите му не се върви към сближаване и „трябва да се направи много рязък завой, с ръчна спирачка„, за да се направи някакъв кабинет, което не би се разчело добре от избирателите.

Местните избори със сигурност са ключ – част от аргументите на партиите да не правят сега кабинет е, че ще платят висока цена преди тях, каза още Ганев.

Запитан възможно ли е президентска партия да влезе в политическия живот през местния вот наесен, Ганев изрази скептицизъм:

Много му е рано за трети проект в следващите няколко месеца. Ще натежи на имиджа му много.“

Две години, пет парламентарни избора ще бъде абсолютен рекорд в следосвобожденската история на България, подчерта Ганев.

Предишна статияМасирана спецакция в София! Проверяват офиси на фирма, търгуваща с криптовалута
Следваща статияМеханизмът за разследване на главния прокурор влиза в парламентарната правна комисия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук