Начало БЪЛГАРИЯ НС ще задължи кабинета да предоговори плана за възстановяване

НС ще задължи кабинета да предоговори плана за възстановяване

0

Народното събрание е на път да задължи правителството да преотвори за ново договаряне Националния план за възстановяване и устойчивост. Ресорната енергийна комисия в НС късно вчера одобри общо решение, подкрепено от всички групи,  за предоговаряне на плана в частта „Енергетика“.

Очаква се днес решението да бъде подкрепено и в зала. Така кабинетът ще бъде задължен да стартира процедура по изменение на частта от плана, свързана с прехода към нисковъглеродна икономика. Това със сигурност ще доведе до забавяния в графика за изпълнение и финанансиране на инвестициите от ЕС. Междувременно в София на голям протест заради непосилните ангажименти в сектор „Енергетика“ се събират и хиляди миньори. По данни на синдикатите в протеста ще се включат близо 3000 души. 

Предложения за предоговаряне на плана внесоха първо от „Възраждане“, а после и от ГЕРБ-СДС, а от ПП настояха да се предприемат общи действия с Румъния и Гърция. Представителите на партиите успяха да се договорят в енергийна комисия да не се гласуват отделни предложения, а да се изготви общо такова, като се очаква днес в зала самостоятелните проекторешения да бъдат оттеглени.

Според окончателните редакции решението предвижда от плана за възъстановяване да отпаде поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% спрямо базовата 2019 г. Вместо това се изисква правителството да гарантира работа на въглищните централи без ограничения до 2038 г. Предвидено е да отпаднат и всички реформи и инвестиции в плана, свързани с тази цел.

Депутатите аргументираха решението с факта, че са настъпили сериозни промени на енергийния пазар след началото на войната в Украйна, а България е единствената, която изпълнява ангажименти конкретно за намаляване на емисиите от производство на електроенергия. „Редно е за България да важат общите цели, а не цел, насочена само към един подсектор – еллектроенергия, и то само към част от централите в него“, коментира на заседанието енергийният министър Росен Христов. Депутатите бяха категорични, че ако се вземат общите целеви нива, залегнали в европейските документи за намаляване на емисиите, проблем няма да има.

На поправителен освен заложените цели отиват и трите нови инвестиции в сектор „Енергетика“, предложени при последните редакции на плана при кабинета Петков. Според предложеното решение спорният проект за изграждане на огромен батериен парк за съхранение на енергия ще бъде променен. Проектът е за 1,5 млрд. лв., като се предвиждаше с тези пари да се инсталират батерии за съхранение на електроенергия с мощност т 6000 MWh. Батериите следваше да бъдат закупени от ново държавно дружество, като компоненти или цели батерии да се произвеждат у нас от евентуален бъдещ частен инвеститор. Предвижда се проектът да бъде преформатиран в грантова схема за физически и юридически лица с максимална подкрепа 50% и 50% частно съфинансиране.

Ще бъде преразгледан и вторият голям проект, лансиран при кабинета Петков – за изграждане на минимум 1,4GW ВЕИ и батерии. По този проект бе предвидено провеждането на 5 търга за нови ВЕИ мощности със задължителен компонент съхранение. Публичното финансиране по него е 668 млн. лв., с голям дял частно съфинансиране. Тук депутатите решиха част от парите да бъдат пренасочени към развитие на мрежата. Третият проект, който ще се ревизира, е този за проучване и пилотен проект за комбинирано производство на топлина и електроенергия от геотермални източници – 343 млн. лв. публично финансиране, като половината от парите ще се насочат към саниране на жилищни сгради, а останалите ще се преформатират в грантова схема за физически и юридически лица с 50% интензитет. 

Промяна ще има и в предвидените реформи в БЕХ. От плана трябва да отпадне предвиденото изваждане на „Булгартрансгаз“ и „ЕСО“ от структурата на БЕХ. Според Драгомир Стойнев от БСП това решение е важно, защото изваждането на двете дружества застрашава холдинга и може да направи предсрочно изискуем взет облигационен заем. 

Още миналата седмица стана ясно, че има консенсус за преотваряне на плана за възстановяване. Досега служебният кабинет бе на мнение, че това не следва да се прави преди да излязат правилата за новата инициатива на ЕК RepowerEU, по която държавите-членки ще могат да включат нови глави в плановете за възстановяване с мерки, свързани с енергийната независимост от Русия. Постигането на политическо споразумение за начина, по който ще става това през декември е един от аргументите, изтъкнат в мотивите към проекторешението на НС. Европейският регламент като цяло позволява на държавите членки да искат промени в плановете, ако могат да аргументират добре защо заложените реформи са неизпълними.

Предишна статияЗачестяват кражбите на луксозни коли в столицата
Следваща статияМасирана спецакция в София! Проверяват офиси на фирма, търгуваща с криптовалута

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук