Начало БЪЛГАРИЯ НС ще обсъди забрана за износа на нефт и нефтени продукти с...

НС ще обсъди забрана за износа на нефт и нефтени продукти с произход Русия

0

Въвеждане на позиция „особен търговски управител“, който да действа от името на правителството в казуси като този на рафинерията „Лукойл Нефтохим“, и забрана за износа на суров нефт и нефтени продукти с произход Русия ще обсъжда днес парламентът.

Предложението за създаване на фигурата „особен търговски управител“ е на „Демократична България“ (ДБ).

В промените в Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, не е записано изрично името на рафинерията, но тя влиза в обхвата на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност и са част от критичната инфраструктура в сектор „Енергетика“.

В мотивите към законопроекта изрично се посочва, че предложението е във връзка с ограничителните мерки срещу Руската федерация заради войната в Украйна.

Предвижда се особения търговски управител да бъде назначаван от правителството за срок от 6 месеца, като мандатът му може да бъде удължаван само веднъж, а целта е да бъде защитен държавният интерес, когато има опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България.

В дневния ред е включено и второ гласуване на предложената от ДПС забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогация, както и въвеждане на режим за облагане по ДДС и акцизи, с които да се компенсират високите цени на горивата.

Депутатите избират състав на постоянни делегации в международни организации и ще решат дали да възложат на министъра на културата да предприеме стъпки за създаване на Български културно-информационен център в Тараклия.

Пет министри ще отговарят на общо 25 въпроса на народни представители, половината от тях са зададени към служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Предишна статияРусия: Искаме директни преговори с Украйна без западна намеса
Следваща статияМВР и Министерството на отбраната проверяват оградата по българо-турската граница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук