Начало БЪЛГАРИЯ Специален прокурор ще разследва Байдън

Специален прокурор ще разследва Байдън

0

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че ще бъде назначен специален прокурор, за да разследва как държавният глава Джо Байдън е боравил с поверителни правителствени документи, когато е бил вицепрезидент. Тази проверка би могла да хвърли сянка върху очакваното кандидатиране на демократа Байдън за преизбиране на президентските избори през 2024 г., предават американските медии.

Главният прокурор Гарланд направи това съобщение часове след като Белият дом разкри, че е намерена нова партида документи с гриф „секретно“ в гаража на американския президент Джо Байдън в неговия дом в Уилмингтън, Делауеър. Байдън потвърди, че юристите са открили „не добре защитени секретни документи“ в неговия дом.

Документите са от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама. 

Това е втората партида класифицирани книжа на Байдън, която бе открита в последните дни. Първата бе намерена в бивш офис на Байдън във Вашингтон преди два дни. Президентът заяви, че бил изненадан. След като бе открита първата партида класифицирани книжа, адвокатите на Байдън заявиха, че Националният архив на САЩ е уведомен за случая, а документите са му били предадени.

Във вторник Байдън заяви, че той и екипът оказват пълно съдействие на проверката по случая, която се извършва от Архива и министерството на правосъдието.

Републиканците настояват за разследване, както демократите разследват Тръмп за укриване на секретни документи в резиденцията му във Флорида. 

Предишна статияМеханизмът за разследване на главния прокурор влиза в парламентарната правна комисия
Следваща статияРусия: Искаме директни преговори с Украйна без западна намеса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук