Начало НОВИНИ Япония: Обвиняват предполагаемия убиец на бившия премиер Шиндзо Абе 6 месеца след...

Япония: Обвиняват предполагаемия убиец на бившия премиер Шиндзо Абе 6 месеца след престъплението

0

Този петък, 13 януари, японската прокуратура обвини заподозрения 42-годишен мъж, идентифициран като Тецуя Ямагами, в убийството на бившия премиер Шиндзо Абе на митинг в Нара на 8 юли 2022 г. След психологическа оценка Те определиха че обвиняемият е годен да бъде изправен пред съда, според съобщения в местните медии.

Ямагами, който сега ще бъде преместен в полицейски участък в Нара, е изправен пред обвинения в убийство и нарушаване на законите за контрол на оръжията, според вестник Йомиури и агенция Киодо, и може да получи смъртна присъда, ако бъде осъден.

Засега окръжната прокуратура на Нара не е коментирала, когато се е консултирала с AFP.

Според местни медии Ямагами е признал, че е убил бившия японски премиер на основание, че е имал връзки с Църквата за обединение, на която майка му е направила големи дарения и е довела семейството му до фалит. Освен това снимките, направени по време на престъплението, го издават, тъй като той стреля с нещо, което изглежда като самоделно оръжие.

Абе обаче не беше член на Обединителната църква. Той само веднъж се обърна към свързана група, както направиха други световни лидери, включително бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Организацията отрече да е замесена в незаконни дейности, като дори обеща да избягва „прекомерни“ дарения от своите членове.

Разследванията след смъртта на бившия служител разкриха тесни връзки между църквата и много консервативни депутати от управляващата партия, включително министър, който подаде оставка. Тези резултати разгневиха страната и повлияха на имиджа на ръководството на японския изпълнителен директор Фумио Кишида.

В отговор правителството нареди разследване, което може да прекрати данъчните облекчения на религиозното движение и прокара закони, затягащи правилата за религиозни дарения.

Предишна статияИран екзекутира предполагаем британски шпионин
Следваща статияСъобщава се, че в тайника на Байдън са намерени строго секретни документи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук