Начало НОВИНИ Британското правителство блокира шотландски закон за смяната на пола

Британското правителство блокира шотландски закон за смяната на пола

0

Британското правителство блокира приет от шотландския регионален парламент закон, който улеснява юридическата промяна на пола за жителите на провинцията, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на официални източници.

Британският министър по въпросите на Шотландия Алистър Джак заяви, че за първи път се възползва от правото си да наложи вето на шотландски закон. Този ход предизвика нов спор между централното правителство в Лондон и регионалния кабинет в Единбург.

Законът, приет миналия месец след ожесточени дебати, превърна Шотландия в първата британска провинция, подкрепила процедура на промяна на пола, базирана на самоопределянето, включително чрез премахване на необходимостта от медицинска диагноза на полова дисфория и намаляване на минималната възраст от 18 на 16 години.

Джак заяви, че се позовава на член 35 от Закона за Шотландия от 1998 г., който позволява на британското правителство да забрани влизането в сила на даден регионален законопроект, ако Лондон прецени, че той ще има неблагоприятно въздействие върху въпроси, по които националното правителство има последната дума.

„Не взех това решение лесно“, подчерта британският министър в изявление, добавяйки, че законът би имал „значително въздействие“ върху въпросите на равенството в цяла Великобритания. „Ето защо стигнах до заключението, че това е необходимият и правилен начин на действие“, отбеляза той.

Шотландската първа министърка Никола Стърджън, оглавяваща националистическото регионално правителство, заяви, че ще защити закона и шотландския парламент. „Това е фронтална атака срещу нашия демократично избран шотландски парламент и неговата способност да взема собствени решения“, подчерта тя в „Туитър“ и предупреди, че „ако това вето успее, то ще бъде първото от много“.

Случаят вероятно ще предизвика правен сблъсък между Единбург и Лондон, отбелязва Ройтерс.

Предишна статияЗаради лекарство: Арестуваха момиче с епилепсия за притежание на наркотици
Следваща статияИталианецът Пиер Антонио Панцери, задържан в разследването за подкупи между ЕС и Катаргейт, се съгласява да разкаже всичко

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук