Начало НОВИНИ Италианецът Пиер Антонио Панцери, задържан в разследването за подкупи между ЕС и...

Италианецът Пиер Антонио Панцери, задържан в разследването за подкупи между ЕС и Катаргейт, се съгласява да разкаже всичко

0

Предполагаем лидер на престъпна мрежа, замесена в корупционен скандал в ЕС, се съгласи да разкрие кои държави са били замесени и как е действала.

Прокурорите казаха, че Пиер Антонио Панцери се е съгласил на споразумението за признаване на вината съгласно закон за информаторите, използван само веднъж в Белгия.

Бившият евродепутат е един от четиримата заподозрени, задържани в Белгия.

Те са заподозрени в приемане на подкупи от Катар и Мароко в замяна на влияние върху парламента в Брюксел.

Катар категорично отрече, че се е опитал да спечели влияние чрез подаръци и пари, докато Мароко също категорично отхвърли обвиненията, че търси влияние по въпроси като правата за риболов и спорния статут на Западна Сахара.

Четиримата заподозрени бяха обвинени миналия месец, след като полицията иззе около 1,5 милиона евро (£1,3 милиона) в брой по време на поредица от обиски на апартамент, къща и хотел. Снимки на банкноти от 200, 50, 20 и 10 евро бяха разпространени от полицията, включително куфар, намерен в хотела, който беше пълен с пари.

Другите заподозрени включват действащ гръцки евродепутат Ева Каили, която е лишена от ролята си на вицепрезидент на парламента, нейният партньор Франческо Джорджи и лобистът Николо Фига-Таламанка.

След като 67-годишният Панзери напусна парламента, той стана ръководител на лобистка група, наречена „Борба с безнаказаността“. Figà-Talamanca работеше от същата сграда в Брюксел за отделна неправителствена организация.

Според изявление на федералния прокурор на Белгия, бившият евродепутат се е съгласил на сделката за признаване на вината съгласно закон, моделиран по италианска разпоредба за разкаялите се членове на мафията или „pentiti“ да станат държавни свидетели.

Говорител каза, че той е изправен пред една година затвор вместо „много по-тежка присъда“, както и глоба и конфискация на активи от 1 милион евро.

В замяна от него ще се изисква да даде подробности за това как функционира мрежата, какви са финансовите споразумения със засегнатите държави и „участието на известни и неизвестни лица в разследването, включително самоличността на лицата, за които той признава, че са подкупили“. 

Споразумението за признаване на вината беше публикувано ден след като италиански съд се съгласи да екстрадира дъщерята на бившия евродепутат, 38-годишната Силвия Панцери, по подозрение за участие в скандала.

Същият съд в северния град Бреша постанови миналия месец, че съпругата на г-н Панцери, Мария Колеони, също може да бъде екстрадирана, но висшият апелативен съд на Италия ще даде окончателно решение по техния случай. Двете жени в момента са под домашен арест и отричат ​​обвиненията в корупция и пране на пари.

Гръцкият евродепутат Ева Каили, която също отрича да е замесена в случая, е заподозряна заедно с останалите във вземане на подкупи от Катар в замяна на влияние върху изготвянето на политиката на ЕС.

Съобщава се, че нейният партньор Франческо Джорджи е признал миналия месец за ролята си в аферата.

Въпреки това споменаването на г-н Panzeri на неизвестни хора в рамките на разследването предполага, че предстои да излязат още разкрития.

Белгийските прокурори вече поискаха да свалят имунитета на още двама лявоцентристки евродепутати. Белгиецът Марк Тарабела и Андреа Коцолино от Италия.

Адвокатите на двамата евродепутати отрекоха да са участвали в скандала, но искането се разглежда от парламентарната комисия по правни въпроси.

Предишна статияБританското правителство блокира шотландски закон за смяната на пола
Следваща статияГрета Тунберг беше арестувана на протест срещу въглища в Германия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук