Начало БЪЛГАРИЯ Явор Божанков: БСП залита в посока на популизма и започва да изглежда...

Явор Божанков: БСП залита в посока на популизма и започва да изглежда като „Възраждане“

0

Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП, след като се изказа в подкрепа на военна помощ за Украйна. След това той бе и освободен от парламентарните комисии, в които бе член, но заяви, че твърдо стои зад позициите си. Според него политически сили се готвят за нови избори и провеждат кампания дори и в парламента. Какво са шансовете на БСП с третия мандат… Пред ФАКТИ говори Явор Божанков, независим депутат.

– Г-н Божанков, мина ли болката отляво…
– Винаги съм защитавал тезите си по еднакъв начин. И ще продължавам. От парламентарната група на БСП ме изключиха по същите причини, поради които ме и харесваха. Начинът, по който работя.

– Защо не се съобразихте с решението на партията за оръжието на Украйна, а изведнъж решихте да гласувате по съвест?
– Нищо не е станало извънредно и изведнъж, защото аз съм защитавал тази позиция в свои десетки изявления и интервюта, включително преди последните парламентарни избори. Участвал съм и в протести, които бях организирани в София срещу руската агресия и в подкрепа на Украйна. Би трябвало това да не е изненада за никого.

– А може би тогава трябва отдадем тогава този разрив, че е дошъл някакъв момент, че нещо е назрявало, някакво различие с ръководството на партията и това бе моментът да го покажете…
– Да уточним нещо. Никога не съм бил партиен член, бях от гражданската колата. В крайна сметка, ако нямахме различия, щях да бъда партиен член. Но преди въпроса с Украйна, имахме различия и по въпроса с машинния вот. С еврото. Темите са много.

– За хартиената бюлетина и „хартиена коалиция“, която се сформира. Така ли…
– Заявките, че трябва да се даде избор на хората, се изродиха в това, че хартиената бюлетина се умножи по две, а машините се превърнаха в принтер. След това се стигна до преместването ми от член на Правна комисия в Комисията по конституционни въпроси. Така че по ключови въпроси – каквито са изборните машини и подкрепата за Украйна, винаги съм бил на една и съща позиция.

– Имаше ли възможност някак това да бъде изгладено в разговор с хора от ръководството на партията…
– За мен беше и продължава да е изключително притеснителен фактът, дори и след моето изключване от парламентарната група, че една лява партия като БСП, която е призвана да следва европейския път на развитие на България, всъщност залита в посока на популизма и започва да изглежда по-скоро като „Възраждане“. Вече и двете партии имат общи интереси, събират подписи заедно, пускат конституционни жалби. Така че тази посока на развитие за мен е грешна, която БСП са избрали. Тяхна воля, но аз смятам, че генерално левите хора в България не я споделят. Знаете, че и младежкото обединение на БСП застана срещу връщането на хартиената бюлетина. Тоест, ръководството на БСП съвсем не изразява, според мен, по тези ключови теми гласът на лявото пространство. Но така или иначе посоката, която са си избрали, е факт. Дали те са прави? Според мен – не. Това върна БСП обратно в статуквото.

– Въртележката с мандатите стигна до БСП. Какво да очакваме…
– Избори на пролет.

– Казано, кратко, точно и ясно. А шанс за кабинет…
– На фона на заявките от другите парламентарните групи, няма какво да очакваме ново. Възможно е да се направи така нареченото правителство на „хартиената коалиция“, говоря за онова мнозинството, което прие промените в Изборния кодекс.

– Казвате БСП и ГЕРБ да работят заедно…
– Казвам, че има теоретична възможност това мнозинство да направи правителство. Но има едно голямо „но“. Според мен сега Бойко Борисов няма да подкрепи такова правителство, защото виждаме, че той всячески се опитва да излезе от изолация и да получи реабилитация на Запад, в Европа и САЩ. Затова всички атаки на ГЕРБ срещу „Лукойл“ ги виждаме сега, въпреки че именно ГЕРБ десетки години търпяха фирмата да не плаща данъци в България. Също така да не забравяме, че ГЕРБ седи в основата на изграждането на „Турски поток“. Но виждаме, че в момента ГЕРБ, поне декларативно, опитват да излъскат европейския имидж на партията си, който несъмнено пострада много. И причината ГЕРБ да не може да подкрепи мандат на БСП са имено тези политики, при които БСП и „Възраждане“ намират общи интереси. Няма да го направят и „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“, защото видяхме какво се случи с този Изборен кодекс – просто няма как те да подкрепят кабинет на БСП. Така че шансовете за кабинет с мандата на БСП, според мен, клонят към нула. Но лошото е, че по-големите и дълбоки проблеми в политическата система остават и за тези избори, и за следващите.

– От БСП призовават да се направи лидерска среща, на която да се поставят приоритетите на държавата. Смятате ли, че такава среща ще се състои?
– Предвид отношенията между самите лидери дали ще направят такава среща, или няма да направят, няма значение. Според мен те са много далеч от постигане на някакво съгласие. Първо при тях има едно голямо разминаване между декларативните намерения на партиите и реалните им действия. Докато този въпрос не бъде решен, в политическата система няма да се върне нормалността.

– Дайте пример…
– Нали партиите декларираха, че искат съдебна реформа. Такава реформа искат и от Венецианската комисия, искат и от ЕС. Е, влязоха за разглеждане в Правна комисия законодателни предложения и какво стана – те бяха подкрепени от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Другите партии направиха така, че да не се разгледа законопроектът и да се стигне до гласуване. Докато тези радикални разминавания между реалност и действия на политическите партии стоят, няма да има никакво основание да се направи кабинет, който да се изгради на база устойчиво мнозинство.

– От БСП казаха, след като се разделихте, че Явор Божанков дължи всичко на партията, а пък той какво направи…
– Благодарен съм на колегите за всичко, но смятам, че и аз съм дал много на тях, защото за тези шест години съм влизал в не една и две политически битки. Понасял съм тежки последствия в личен план. Имал съм изключително трудни моменти, но съм ги преживял. Така че да се каже „… ние само му дадохме, а той само взе“ не е коректно. Отношенията ни са двупосочни. Ние сме на двупосочна улица. Аз също съм дал много. Не мисля, най-малкото не е коректно и мъжко, да правя личен коментар за хора, с които съм работил доскоро. В политически план няма да спестя нищо на никого. Ако това е тяхната теза и ги кара да живеят по-добре и в синхрон със себе си, аз нямам какво да добавя по тази тема.

– А занимава ли ви се още с политика?
– В момента нямам отговор на този въпрос. Всичко, което съм правил досега, не е било продиктувано от това да съм задължително в политиката. Ако беше така, за мен щеше да е най-лесно да си трая и щях да си имам отново сигурно място и следващия и в по-следващия парламент. Въпросът е, че идва момент, в който компромис е недопустим. Интересите на държавата са над тези на определена партия. Считам, че съм прав. И за мен това е най-важното. Какво ще е бъдещето ми… Няма как да кажа в момента.

 

Източник: ФАКТИ

Предишна статияБурни ветрове нанасят щети в цяла България
Следваща статияБразилия: Жаир Болсонаро може да получи забрана за 8 години от всякаква политическа дейност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук