Начало НОВИНИ Бразилия: Жаир Болсонаро може да получи забрана за 8 години от всякаква...

Бразилия: Жаир Болсонаро може да получи забрана за 8 години от всякаква политическа дейност

0

Върховният избирателен съд на Бразилия даде срок от три дни на бившия президент Жаир Болсонаро да обясни съдържанието на проектоуказ, открит в резиденцията на един от бившите му министри и считан за доказателство, че той възнамерява да извърши преврат.

Крайният срок беше определен в решение на магистрат Бенедито Гонсалвеш от избирателния съд, който нареди включването на така наречения „документ за преврат“ в разследване, което се провежда срещу президента за предполагаема злоупотреба с власт по време на кампанията му за президентските избори през октомври.

Противоречивият текст е проектът на указ, който би позволил на Болсонаро да въведе извънредно положение, за да се намеси във висшия избирателен съд и да промени резултата от изборите на 30 октомври, на които той беше победен от Луис Инасио Лула да Силва.

Документът е открит от федералната полиция в резиденцията на Андерсън Торес, който беше министър на правосъдието на Болсонаро и е задържан от събота по обвинения в предполагаемо бездействие, тъй като той отговаряше за сигурността на Бразилия, когато хиляди поддръжници на Болсонаро нахлуха в централата на Болсонаро Президентство, Конгрес и Върховен съд.

Болсонаро също беше включен от Върховния съд в списъка на разследваните за насилствените събития от 8 януари за предполагаемото му участие като организатор на опита за преврат.

Съдебната обсада се затяга срещу бившия президент, който в момента е в Съединените щати и който е заподозрян, че е подстрекал поддръжниците си да нахлуят и разрушат централата на парламента, президентството и Върховния съд на 8 януари.

Гонсалвеш също поиска от Върховния съд да изпрати на избирателния съд документа, който би демонстрирал предполагаемото намерение на крайнодесния лидер да извърши преврат, както и всички други възможни доказателства, намерени в къщата на Торес, които биха могли да бъдат използвани в разследването на политически злоупотреби по време на кампанията..

В случай, че Болсонаро бъде признат за отговорен за политическа злоупотреба и използване на официалните медии в полза на кампанията му, избирателният съд може да го осъди на период на политическа дисквалификация от поне осем години.

Предишна статияЯвор Божанков: БСП залита в посока на популизма и започва да изглежда като „Възраждане“
Следваща статияУкрайна: Министър на вътрешните работи и 15 други загинаха при катастрофа с хеликоптер в Киев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук