Начало НОВИНИ Нова Зеландия: Джасинда Ардърн обявява оставката си като министър-председател през февруари

Нова Зеландия: Джасинда Ардърн обявява оставката си като министър-председател през февруари

0

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че ще подаде оставка през февруари отричайки възможността да се върне да се кандидатира с партията си на изборите през октомври. „За мен е време (…) Нямам енергия за още четири години“, заяви Ардън в среща с членове на неговата Лейбъристка партия.

Ардърн дойде на власт през 2017 г. с коалиционно правителство и след това поведе лявоцентристката си партия до широка победа на изборите през 2020 г., но нейната популярност и нейният екип са спаднали значително в последните проучвания.

В първата си публична изява, откакто парламентът излезе във ваканция през декември, тя каза, че се надява да намери сили да продължи да бъде лидер, но не може да го направи. По същия начин той каза, че между датата на оставката си като министър-председател и следващите общи избори, насрочени за 14 октомври, той ще продължи да бъде член на парламента.

Ардърн посочи, че нейната оставка ще влезе в сила на 7 февруари и че Лейбъристката партия ще избере нов лидер след три дни. Пред това Грант Робъртсън, настоящият вицепремиер, потвърди, че няма да кандидатства за тази позиция.

Предишна статияНинова: Ще търсим обединяващото, а не разделящото
Следваща статияУкрайна: Европейските страни ще дарят повече тежки оръжия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук