Начало БЪЛГАРИЯ Иван Шишков: Външните връзки към някои камери и рамки на тол системата...

Иван Шишков: Външните връзки към някои камери и рамки на тол системата нямат разрешителни за строеж

0
Външните връзки към някои камери и рамки на тол системата нямат разрешителни за строеж, каза по БНТ регионалният министър арх. Иван Шишков.

„Камерите и рамките са законни, но в един момент, когато започнахме да правим проверка, се оказва, че към днешна дата нямаме доказателства, че кабелите, които захранват от елмрежата до самите съоръжения – няма данни да имат разрешение за строеж.

Когато се е внедрявала тази система, тогавашният министър Николай Нанков е питал ДНСК как да бъдат одобрявани кабелите – уведомил е за това АПИ и фирмата, която трябва да го изпълнява и към днешна дата нямаме данни да имат разрешение за строеж“, каза министър Шишков.

Проверката по случая се очаква да приключи до седмица.

„Най-вероятно ще излезе, че в голямата си част нямат разрешение за строеж и те ще влязат към другите незаконни ремонти и строежи“, коментира той.

 
Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ в периода 2018-2020 носи юридическа отговорност за незаконните ремонти на пътища и магистрали, заяви още арх. Шишков. Той прогнозира, че рано или късно ще се стигне до търсене на отговорност от компетентните власти.

Преди седмица МРРБ отчете, че държавата е възложила незаконни ремонти на магистрали, пътища и язовири за над 1 млрд. лв. Затова от МРРБ предлагат промени в Закона за устройството на територията, с които да се направят проверки на всички незаконно построени инфраструктурни обекти и тези, които отговарят на нормите, да бъдат обявени за търпими.

„Политическото говорене не е решение на проблема. Решението е промени в закона за устройство на територията. Колкото и на мен лично, като архитект, да не ми се иска да предложа такъв текст, който е за обявяване на търпимост, но не и амнистия.

Тоест – търпимостта означава, че тези строежи ще бъдат проверени и само тези, които отговарят на нормите, само те ще бъдат обявени за търпими и ние ще сме спокойни, че по тези пътища няма проблем. А тези, по които има проблем, ще накараме строителя да си отстрани всички нередности“, каза още той.

Министър Шишков е внесъл предложение в НС глобите за липса на винетки да се ограничат до 3 годишно и очаква то да бъде прието.

Предишна статияЛюбомир Стефанов: Президентът да спре да се заиграва с партийни проекти
Следваща статияАтанас Атанасов: Битката ще бъде между реставраторските и реформаторските сили на изборите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук