Начало НОВИНИ Война в Украйна: Съветникът на Зеленски казва, че „нерешителността“ на Запада убива...

Война в Украйна: Съветникът на Зеленски казва, че „нерешителността“ на Запада убива украинците

0

Съветник на президента Володимир Зеленски каза, че „нерешителността“ на Запада относно изпращането на допълнителни оръжия в Украйна убива украинците.

Забележките му идват, след като министърът на отбраната на Украйна каза, че е имал „откровена дискусия“ с германския си колега относно германските танкове Leopard 2, които Киев спешно иска да се противопостави на руската бронетехника.

Германия настоя, че не блокира доставката на произведени в Германия танкове Leopard, които други страни искат да изпратят.

„Имахме откровена дискусия за Leopards 2. Следва продължение“, каза Олексий Резников след среща със западните съюзници в петък.

Срещата във военновъздушната база Рамщайн в Германия доведе до споразумение за доставка на повече бронирани машини, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

В събота съветник на Резников каза пред BBC, че страните от НАТО, ангажирани да помогнат на Украйна, трябва да бъдат няколко стъпки пред врага.

Юрий Сак каза, че Западът трябва да предефинира какво означава да застане до Украйна – и че това не означава просто стабилизиране на фронтовата линия на Украйна.

„Да можем да защитим нашата земя означава да можем да деокупираме нашата земя, да освободим нашите територии и за това се нуждаем от тежки танкове, за това имаме нужда от бронирани машини“, каза той.

Леопард 2 се разглежда като потенциален играч за промяна на играта за Украйна, тъй като е лесен за поддръжка и е проектиран специално да се конкурира с руските танкове Т-90, които се използват в инвазията.

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че мненията остават разделени относно доставката на Leopards и той отрече Берлин да блокира подобен ход.

Според германските закони за износ други страни, които искат да доставят Leopards – като Полша и Финландия – не могат да го направят, докато Берлин не даде пълно разрешение.

Украинският президент Володимир Зеленски похвали партньорите от НАТО за тяхната военна помощ, но каза, че „все пак ще трябва да се борим за доставката на модерни танкове“.

„Всеки ден правим все по-очевидно, че няма алтернатива, че трябва да се вземе решение за танковете.

Настоящите танкове на Украйна са предимно стари съветски модели, често превъзхождани по численост и превъзхождани от руската огнева мощ.

Повече от 2000 Leopard се намират в складове в цяла Европа. Президентът Зеленски смята, че около 300 от тях могат да помогнат за победата над Русия.

Предишна статияУкрайна изисква танковете да могат да се изправят срещу руския Т72
Следваща статияБорисов: Ще похарчим нови 80 млн. за пети поред избори, за да произведем един и същи резултат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук