Начало НОВИНИ Украйна изисква танковете да могат да се изправят срещу руския Т72

Украйна изисква танковете да могат да се изправят срещу руския Т72

0

Съединените щати заявиха, че не се опитват да принудят Германия да изпрати танкове Leopard в Украйна, отбелязвайки, че това е суверенно решение на Берлин.

„Това са суверенни решения. Ние не извиваме ръката на никого и никой не ни извива ръката“, каза говорителят на Съвета за сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Контактната група за Украйна не успя да приеме на срещата си този петък в американската база в Рамщайн (Германия) решение за доставката на произведените в Германия танкове Leopard2, за които киев твърди.

Берлин поиска от САЩ да изпратят американски танкове Abrams в Украйна в замяна на германските основни бойни танкове Leopard. Но Пентагонът обяви нов пакет от 2,5 милиарда долара военна помощ за Украйна, пълен с бронирани автомобили и противовъздушна отбрана, но без Ейбрамс.

За Пентагона няма смисъл САЩ сега да изпращат танкове Abrams в Украйна. Abrams „е танк, който изисква реактивно гориво, докато Leopard и Challenger (тези последни британски танкове, които ще бъдат изпратени в Украйна) имат различен двигател, те се нуждаят от дизел, те са малко по-лесни за поддръжка“, обясни той , говорител.

Украинците претендират за танкове Леопард, защото благодарение на техните характеристики и по-старата, и съвременната версия ще имат предимство пред руснаците. Те обаче предвиждат, че за да имат „значителен ефект върху битката, ще са необходими около 100 танка“ от 2487, с които НАТО разполага.

Например, експертите посочват, че „термичната оптика на Leopard 2A4 подобрява неговото дневно/нощно прихващане на цели“, а най-модерните, Leopard 2A5 и Leopard 2PL, имат „отделна термична оптика за командира, в допълнение към зрението на стрелеца.“ С други думи, това би предложило на „украинските екипажи допълнително предимство пред всички, освен най-новите руски бронирани машини“, като известния и страховит руски Т72.

По същия начин 120-милиметровото оръдие на Leopard ще даде на украинците „достъп до по-голям набор от стандартни боеприпаси на НАТО“ и по-модерни.

Въпреки това украинските войски ще се нуждаят от между три и шест седмици подготовка, за да могат да използват тези танкове Leopard.

Причината, поради която Германия не иска да изпрати този вид танкове е, че не иска „да го прави независимо или да бидейки главния двигател“. 

Предишна статияАтанас Зафиров: Третият мандат не беше на БСП, а на целия парламент
Следваща статияВойна в Украйна: Съветникът на Зеленски казва, че „нерешителността“ на Запада убива украинците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук