Начало НОВИНИ САЩ: откриват още секретни документи в къщата на Джо Байдън

САЩ: откриват още секретни документи в къщата на Джо Байдън

0

Служители на правителството на САЩ откриха още шест поверителни документа в семейната резиденция на Джо Байдън в нов обрат в вече смущаващ случай за президента на САЩ.

„Министерството на правосъдието се сдоби с материали, които счита, че са в обхвата на своето разследване, включително шест (…) документа, маркирани като класифицирани“, каза Боб Бауер, адвокат на Джо Байдън, в изявление в събота.

Той уточни, че въпросните досиета са от две фази от политическия живот на 80-годишния демократ: от една страна дългата му над 30-годишна кариера като сенатор от Делауеър, а от друга – периодът му като вицепрезидент на Барак Обама (2009 и 2017).

Новото откритие допълва поредица от малки разкрития през последните дни, които поставиха Белия дом в много деликатна позиция. Байдън, чрез своите адвокати, вече призна на 9 януари, че поверителни документи са били открити през ноември в мозъчен тръст във Вашингтон, където той имаше офис.

Тогава президентът демократ призна на 12 януари, че други поверителни файлове са били открити в дома му в Уилмингтън, Делауеър.

Съединените щати класифицират своите топ тайни като поверителни, но също така рутинно класифицират комуникациите на Държавния департамент със своите посолства, дори понякога по незначителни въпроси, както показа изтичането на информация от WikiLeaks. По самото си естество съдържанието на документите, поддържани неправилно от Байдън, не е разкрито, въпреки че е известно, че някои се занимават с Обединеното кралство, Украйна и Иран.

Десетте поверителни документа, които Байдън имаше в кабинета си, бяха открити на 2 ноември, дни преди междинните избори, в които подобни новини можеха да имат ясен ефект. Откритието обаче не беше известно до преди две седмици и това забавяне е друг от въпросите, на които Белият дом не успя да отговори.

Байдън се обяви за „изненадан“ да научи, че в офиса на Penn Biden Center има правителствени документи и увери, че не знае какво е съдържанието им. Ако можете да убедите прокурорите, че не е имало намерение да ги изземете и задържите, наказателното дело може да се размие.

Законът от 1978 г. изисква президентите и вицепрезидентите на САЩ да изпращат всички свои имейли, писма и други работни документи до Националния архив.

Предишна статияСкандал между САЩ и Германия: имало е напрегната размяна на реплики между висшите им военни ръководители
Следваща статияНови кадрови чистки тресат БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук