Начало БЪЛГАРИЯ Нови кадрови чистки тресат БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“

Нови кадрови чистки тресат БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“

0

Служебното правителство тихомълком е извършило нова серия уволнения/назначения в енергетиката. Това разкрива „Капитал“.

В борда на Българския енергиен холдинг е пратен Андрей Живков, който беше министър във временното правителство с премиер Стефан Янев.  Конкурс не е провеждан. Решението за назначаването на Живков в БЕХ е взето от сегашния министър Росен Христов преди дни. То е обявено като временно  – до провеждането на конкурсен избор. 
Има и друг странен кадрови ход на ресорния министър за БЕХ  – Стелиан Коев, назначен през май 2021 г. (тогава имаше вълна от конкурси от последното правителство на Бойко Борисов), е освободен, а на негово място е сложен Иво Иванов. И това назначение е временно – до провеждането на конкурс. 

„Капитал“ разкрива още, че има решение на БЕХ за промени в ръководството на АЕЦ „Козлодуй“. Оказва се, че са били проведени много „дискретни“ конкурси за шефове на ядрената централа, за които няма никаква публична информация – кои кандидати са се явили, как са класирани и избрани.   

Разбира се само, че Георги Кирков, който влезе в управата на АЕЦ-а миналото лято, запазва позицията си. Но Андрей Красночаров, който бе назначен заедно с Кирков, е останал извън борда.  Подписът на Красночаров стои под спогодбата между АЕЦ „Козлодуй“ и четири фирми от групата на Христо Ковачки, с която държавната централа се отказва от 129 млн. лв. неустойки по съдебни дела. Не е ясно дали това е причина за отстраняването му.  Неговото място в ядрената централа заема Свилена Николова, която според Търговския регистър е била в управлението на „Енергоремонт – Козлодуй“, „Енекод“ и „АСМ – груп“.  Документи от обществени поръчки на АЕЦ „Козлодуй“ от 2019 г. показват, че дамата е работила за „Дитсманн“ – компанията, в чието ръководство е бил и сегашният енергиен министър Росен Христов.

Абсолютно непонятно е защо временно правителство си позволява да кадрува в ключови важни предприятия, като бави провеждането на конкурсни процедури, назначава временно управляващи и не блаоволява да споделя с обществото мотивите за уволненията и назначенията. Тъй като президентът Румен Радев не реагира и на предишни подобни чистки, излиза, че одобрява кадровите ходове на министрите си. 

Предишна статияСАЩ: откриват още секретни документи в къщата на Джо Байдън
Следваща статияСАЩ и Германия са готови да изпратят танкове в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук