Начало БЪЛГАРИЯ Ревизоро: Държим украинци на първа линия на морето и ги храним, а...

Ревизоро: Държим украинци на първа линия на морето и ги храним, а българите в Карловско мизерстват

0

Все още е в сила частичното бедствено положение, обявено в Карловско, заради придошлите реки в селата Каравелово и Богдан.

„Ако имаше пари, за тези 6 месеца защо не изчистиха това село? Повече от половин година държавата я нямаше. Общинските съвети няма да признаят вина, надяват се като обявят извънредно положение, някой от София да отвори големия портфейл, а те да харчат за друго. Аз съм българин, не мога да си представя, че държим украинци на първа линия на морето и ги храним, а българите, които стоят в тези къщи, мизерстват повече от половин година, те работят, плащат данъци“, коментира бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на „България сутрин“.

Той уточни, че когато общините разпределят бюджетите си, без значение от коя партия са, най-малко се дават за почистването на реки. И допълни, че кметът, колкото и пари да иска за тези дейности, Общинският съвет взима решенията за бюджета.
„И 24 часа да работят – чудесата няма да се случат. Държавна фирма трябваше да отиде, хората не може да вземат функциите на държавата. Сам човек не може нищо да направи, без пари не става, а с малкия ресурс хората удържат където е най-спешно“, каза Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR кметът на община Карлово – Емил Кабаиванов, заяви, че четвърти ден се работи на място в речните корита в двете села.

„На 2 декември бяха почистени на 2,5 м дълбочина и 10 м широчина. Дъждовете сега донесоха нови земни маси, предимно пясък. С два верижни багера и самосвали свалихме около метър надолу, ще продължим докато стигнем до твърдо дъно, още метър и половина. Не става въпрос за много пари. Обявява се частично бедствено положение за предотвратяване на нови бедствия, в това няма нищо лошо, хората разбраха, че го правим, за да не се повтарят събитията“, каза кметът.
Той беше категоричен, че пари има, но проектите изискват време. Изграждат се 18 км нов път и 6 км нови водопроводи. Те ще бъдат завършени до края на лятото. Работи се и по проекти за изместване на речните корита.

„Проблем има над населените места в Средна гора – да се реши експертно дали ще се изграждат някакви съоръжения или язовир, който да поеме водите и наносите“, посочи Емил Кабаиванов.

И бе категоричен – няма бедстващи хора от двете села, няма семейство без подслон, да гладува, без отопление. А Министерството на енергетиката ще поеме сметките за отопление на 212 семейства, на които са предоставени климатици.

Бившият екоминистър коментира, че построяването на язовир не е най-доброто решение на проблема.

„Бързо ще се запълни, трябват прегради и редовно да се изгребва материал. Този наносен материал идва от Балкана. Трябва да се хване, в планината, да се изчисти генерално и да се спре. За дигите трябва да се отчуждят големи терени. Знае се отговорността, но няма кой да направи тези диги, тичаме след събитията“, заяви Емил Димитров – Ревизоро.

Той коментира и Плана за възстановяване и устойчивост и закриването на въглищните централи. По думите му няма да има ефект, ако предоговаряме тази глава.

„Сами си унищожаваме енергетиката. При тези параметри, тези централи няма да оцелеят. Нашите ще останат, чуждите ще ги затворим, за да спазим бройката“, прогнозира бившият министър на екологията.

Според него трябва да се даде възможност на въглищните централи да станат по-екологични. Но никоя банка няма да им даде финансиране, ако е ясно, че ще затворят в обозримо бъдеще.

„Сами да си бутаме столчето и да си закриваме енергетиката е предателство за държавата и към българите, които разчитат да имат по-малки сметки за ток и по-добре да живеят“, завърши Ревизоро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук