Начало НОВИНИ Испания се стреми да промени правната норма, с която освобождава извършителите на...

Испания се стреми да промени правната норма, с която освобождава извършителите на сексуални престъпления

0

Лявото правителство на Испания обяви този понеделник, че проучва как да промени своя закон за сексуалното насилие срещу жени, за да затвори законови вратички, които позволиха намаляване на присъдите или освобождаване на някои агресори.

Противоречието избухна през ноември, шест седмици след влизането в сила на така наречения закон „само да е да“, за да се счита всяка сексуална активност без изрично съгласие за агресия, в отговор на прословутия случай на групово изнасилване на група мъже на жена през 2016 г. в град Памплона.

Новият закон засили правния арсенал срещу изнасилванията, елиминирайки по-леките „злоупотреби“ и интегрирайки всички сексуални престъпления в категорията „нападение“.

Но разпоредбите намалиха минималните и максималните присъди за някои случаи, което накара много осъдени да поискат преразглеждане на присъдата, тъй като в Испания новите закони могат да се прилагат със задна дата, ако са в полза на затворника.

Оттогава около 20 осъдени са били освободени, а други 300 са получили намалени присъди, според испанските медии.

Изявленията на Родригес потвърдиха съобщенията в пресата за желанието на правителството на социалиста Педро Санчес да направи промените, което предизвика напрежение с малцинствения партньор в управляващата коалиция, партията Podemos, която защитаваше закона.

Основната опозиционна формация, Народната партия, разпали полемиката, като предложи на социалистите парламентарна подкрепа за промяна на закона, без да се налага да разчитат на Podemos.

Предишна статияСвиква се извънредна сесия на Общинския съвет в Дупница заради съдбата на ВиК
Следваща статияСтачка във Франция за възрастта за пенсиониране засегна училища и влакове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук